Apolitični

Predstavljamo top 5 robota u medicini od ključne važnosti za ljude

U ovom članku predstavljamo pet robota bez kojih medicina ne bi bila na visokoj razini kao što je danas.

Kirurški sustav da Vinci

Najpoznatiji robot u medicini koristi se već 20 godina, kad ga je američka agencija FDA prvi put odobrila za uporabu na ljudima. Koriste ga za operacije prostate, bubrega, jajovoda, popravke hernija (narodski kile) i, najvažnije – operacije na srcu!

Lutke za edukaciju

Iako rijetko cijenjene i vrlo često zanemarene, ove lutke koriste studenti medicine i liječnici kako bi na njima vježbali važne postupke poput reanimacije, prije negoli počnu pravu operaciju.

Roboti za rehabilitaciju

Ljudi koji su nekoć bili osuđeni na bespomoćno ležanje danas imaju mogućnost da ih rehabilitiraju roboti. Od pomoći pri izvođenju fizikalne terapije do naprednih umjetnih šaka koje mogu hvatati, nogu koje hodaju, pa sve do punih „iron-man“ odijela, koja ljudima omogućavaju da prohodaju nakon teških oštećenja kralježnice. 

Roboti za pomoć u dijagnozi

Profesor Holger Haenssle sa Sveučilišta u Heidelbergu u Njemačkoj, autor je studije koja je provela istraživanje o učinkovitosti robota CNN u dijagnosticiranju raka kože. Strojevi su ispravno dijagnosticirali zloćudne pojave u 95 posto slučajeva, a kod dermatologa je ta točnost bila 87 posto.

Robot za operaciju mrene

Nakon ultrazvučne operacije mrene, koja je postala zlatni standard u svijetu i u Hrvatskoj, došla je nova generacija robota koji takav postupak obavlja pomoću lasera!

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay