Apolitični

Predstavlja li krah kriptovalute prijetnju financijskom sustavu?

U utorak je bitcoin nakratko pao ispod 30 000 dolara po prvi put u 10 mjeseci, dok su kriptovalute ukupno izgubile gotovo 800 milijardi dolara na tržišnoj vrijednosti u posljednjih mjesec dana, prema podacima stranice CoinMarketCap. U isto vrijeme, ulagači su zabrinuti zbog pooštravanja monetarne politike, izvještava Reuters.

U usporedbi s posljednjim ciklusom pooštravanja FED-a (Sustav federalnih rezervi – privatna institucija ovlaštena za regulaciju i kontrolu financijskih i monetarnih institucija i tržišta u SAD-u op.a.) koji je započeo 2016. godine, kripto je mnogo veće tržište, što izaziva zabrinutost u vezi s njegovom međupovezanošću s ostatkom financijskog sustava.

S obzirom na to da je sve više bogatstva tvrtki vezano uz uspješnost kripto imovine te je sve više tradicionalnih financijskih institucija koje se bave ovom klasom imovine, pojavljuju se i drugi rizici, kažu regulatori. U ožujku je, na primjer, vršitelj dužnosti kontrolora valute upozorio da bi banke mogle biti zahvaćene kripto derivatima (sekundarni ugovori ili financijski alati koji svoju vrijednost izvode iz primarne temeljne imovine. U ovom slučaju, primarna imovina bila bi kriptovaluta op.a.) i nezaštićenim kripto izloženostima, s obzirom na to da rade s malo povijesnih podataka o cijenama. Ipak, sveukupno su regulatori podijeljeni oko veličine prijetnje koju krah kriptovaluta predstavlja za financijski sustav i širu ekonomiju.

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news

Foto: Pixabay