Apolitični

Predstave, monografija,opere i scenski spektakli u HNK-u Zagreb

Novi tjedan u Hrvatskome narodnom kazalištu započeo izvedbom predstave „Na kraju tjedna” Bobe Jelčića. Osam likova pokušavalo se nositi sa svakodnevnim životnim frustracijama koji gledatelje nisu ostavili ravnodušnima! Glumili: Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec.
U srijedu, četvrtak i petak, 3., 4. i 5. veljače na repertoaru je jedna od naših najpopularnijih i najgledanijih predstava, „Građanin plemić” Molierea – Lullyja, u kojoj sudjeluju članovi Drame, Opere i Baleta HNK-a u Zagrebu, potpomognuti Hrvatskim baroknim ansamblom! Prošloga tjedna održana je 50. izvedba ovoga remek-djela najvećega francuskog komediografa u režiji Krešimira Dolenčića, a pod ravnanjem Pavla Mašića. U glavnim ulogama nastupaju: Siniša Popović, Zrinka Cvitešić, Alma Prica, Dora Lipovčan, Nikša Kušelj i dr.
U petak, 5. veljače, na dan stogodišnjice rođenja operetne prvakinje Ruže Cvjetičanin, u 12 sati u foajeu HNK-a bit će predstavljena monografija „Ruža Cvjetičanin i zagrebačka opereta”, autora Davora Schopfa u izdanju Društva Hilarion! Ruža Cvjetičanin karijeru je počela 1933. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu, 1955. je prešla u ZGK Komedija, a u svojoj bogatoj karijeri ostvarila je 59 operetnih uloga, 8 opernih, 4 dramske i jednu u mjuziklu!

 

U subotu, 6. veljače održat će se premijera opere „Figarov pir” W. A. Mozarta, pod ravnanjem britanske dirigentice Natalie Murray Beale, u režiji meksičkoga kazališnog redatelja i glumca Maurica Garcíe Lozana. Jedna od najpopularnijih Mozartovih opera na zagrebačku se scenu vraća poslije 25 godina i njome će se obilježiti 260. godina Mozartova rođenja i 230. obljetnica praizvedbe djela.
U nedjelju, 7. veljače u 11 sati najmlađe posjetitelje kazališta razveselit će popularna opera za djecu, „Vještica Hilary ide u operu”, u režiji Ivana Lea Leme. Predstavu odlikuje jednostavan i zabavan sadržaj, divna glazba, upoznavanje novoga sadržaja na zanimljiv način i primjeren djeci, dočarava raskošan svijet opere. U predstavi glume Dora Lipovčan, Marija Kuhar Šoša / Gorana Bionić i Kazuhiro Tamari.
U nedjelju, 7. veljače u 20 sati održat će se glazbeno-scenski spektakl „Teatru s ljubavlju”! U cjelovečernjem koncertu koji će uključiti i plesne izvedbe nastupit će naši proslavljeni umjetnici: tenor Ivo Gamulin Gianni, glumci Zrinka Cvitešić i Nikša Kušelj, članica Baleta Atina Tanović te baletni umjetnik i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina! Ovi umjetnici će na potpuno nov način interpretirati neke od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena! Odabrane su svjetske i hrvatske uspješnice koje smo slušali posljednjih stotinjak godina u najslavnijim djelima scenske umjetnosti (glazba iz kazališta, filmova, mjuzikla, opera i baleta).
Doživite tjedan u HNK Zagreb!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: HNK Zagreb
D. Šabić, mag. nov.