Apolitični

Predstava „Opsada Sinja 1715.” večeras na Pijaci i Tvrđavi

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde i ove godine u Danima Alke i Velike Gospe uprizorit će se bitka pod Sinjem 1715. godine i događaji koji su joj prethodili.

Predstava se odvija u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja koja će se održati 11. kolovoza (četvrtak) u 20.30 minuta na Pijaci.

„Opsada Sinja 1715.”

Radnja predstave „Opsada Sinja 1715.” odvija se u dva čina. Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke Božje.
Za razliku od prethodnih godina, drugi čin predstave biti će uprizoren na utvrdi Kamičak gdje Vijeće obrane odlučuje obraniti svoj grad od mnogostruko nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prikazat će se i krunjenje slike Gospe Sinjske uz molitvu pomirenja, upravo jer se ove godine nalazimo u Godini milosrđa, ali i u čast velike obljetnice 300. godine krunidbe Gospine slike.

Autor dramskog predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković, a redatelj Rade Perković. U spektaklu će sudjelovati članovi Sinjskog pučkog kazališta, konjanici Viteškog alkarskog društva, konji alkarske ergele, a za kočiju se brinu g. Davor Ivković i g. Ivica Kurobasa. Domaćini iskreno zahvaljuju svima koji su pomogli u organizaciji te se raduju Vašem dolasku, potvrđuje nam na kraju direktorica turističkog ureda, turističke zajednice grada Sinja, Monika Vrgoč.