Apolitični

Predlaže se da jedinice lokalne samouprave odlučuju o visini paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače

Nacrtom prijedloga izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak, koji je u javnoj raspravi do 6. rujna, predlaže se mogućnost da jedinice lokalne samouprave (JLS) odlučuju o upravljaju visinom paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, pri čemu taj paušalni porez ne bi mogao biti manji od 150 niti veći od 1.500 kuna.

Obrazlažući takav prijedlog u nacrtu “uočenom potrebom za usklađivanjem visine poreznog opterećenja za iznajmljivače u turizmu koji plaćaju paušalni porez na dohodak određen još 2004.”, Ministarstvo financija navodi da je cilj te izmjene pružanje mogućnosti jedinicama lokalne samouprave da upravljaju visinom poreza u skladu s fiskalnim potrebama i ciljevima gospodarskog razvoja, s obzirom da je porez na dohodak njihov prihod.

U prijedlogu se tako navodi da su “jedinice lokalne samouprave dužne donijeti odluke kojima će propisati visinu paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koja ne može biti manja od 150 kuna niti veća od 1.500 kuna”.

Sada je paušalni iznos poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima u turizmu jednak iznosu paušala boravišne pristojbe po krevetu, a čija je visina ovisila o vrsti odnosno razredu turističkog mjesta i dobu sezone, te se do ove godine kretala od 150 do 300 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay