Apolitični

Predavanje prof. dr. sc. Ante Punde: „Štitnjača – koliko je poznajemo?”

Predavanje prof. dr. sc. Ante Punde: „Štitnjača – koliko je poznajemo?”, najavljeno je za danas, poslijepodne u 18 sati.
U organizaciji Udruge bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Ante Punda, profesor Medicinskog fakulteta u Splitu, u srijedu, 9. studenog, u 18 sati u amfiteatru A 02 Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Ruđera Boškovića 35, održat će predavanje pod nazivom „Štitnjača – koliko je poznajemo ? Mala žlijezda od velike važnosti”.

„Štitnjača – koliko je poznajemo?”

Štitnjača ili štitna žlijezda ima funkciju stvaranja i izlučivanja hormona trijodtironina (T3) i tiroksina (T4) u krv, a smještena je u donjem dijelu vrata s prednje strane. Hormoni štitnjače trijodtironin (T3) i tiroksin (T4) imaju važnu ulogu u regulaciji osnovnog metabolizma stanica o kojem ovisi disanje, otkucaji srca, cirkulacija, temperatura tijela, sudjeluju u regulaciji tjelesne težine i fizičke spremnosti organizma te u procesu normalnog rasta i sazrijevanja. Bolesti štitnjače mogu biti promjene njene građe (struma, čvorovi) koji mogu i ne moraju biti povezani s poremećajem izlučivanja hormona štitnjače: hipertireozom (pretjerano lučenje hormona) i hipotireozom (premalo lučenje hormona). Simptomi poremećaja rada štitnjače su raznoliki i individualni, a ovise o vrsti i težini bolesti.

Na predavanju će biti prikazana funkcija štitne žlijezde, simptomi oboljenja, dijagnostika te moguća terapija.