Apolitični

Predavanje o 1968. godini u Galeriji umjetnina Split

I ovog tjedna vas sa zadovoljstvom Galerija umjetnina Split poziva na predavanje Hrvoje Klasić – 1968. – Godina koja je prodrmala svijet. Galerijsko druženje najavljeno je za petak, 18. ožujka 2016. u 19 sati. Gledajući politički, vojno, kulturološki, 1960-e su jedno od najburnijih poslijeratnih desetljeća. U predavanju će naglasak biti na interakciji događaja i procesa koji se tijekom 1960-ih, a posebno 1968., događaju u Jugoslaviji i svijetu. Osim spomenutih zapadnih utjecaja, na situaciju u Jugoslaviji uvelike su utjecala i zbivanja na europskom Istoku, tj. u zemljama članicama Varšavskog ugovora. Prije svega su to događanja u Čehoslovačkoj tijekom 1968., tj. Praško proljeće i vojna intervencija u toj zemlji.
Hrvoje Klasić rođen je 6. 12. 1972. u Sisku gdje završava osnovnu i srednju školu. Godine 1997. diplomirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu obranio je magistarski rad pod naslovom „Društveno-političke promjene u Sisku 1970. – 1972.” i disertaciju pod naslovom „1968. u Jugoslaviji. Društveno-političke promjene u Jugoslaviji u kontekstu svjetskih zbivanja”. Od 2003. zaposlen je na Filozofskom fakultetu, Odsjeku za povijest. Predaje predmete vezane uz svjetsku povijest 20.stoljeća. Sudionik je brojnih konferencija i simpozija u Hrvatskoj i svijetu. Hrvoje Klasić dobitnik je Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu za 2006. godinu. Iste godine dobio je i Godišnju nagradu grada Siska za knjigu „Hrvatsko proljeće u Sisku”. Suautor je dokumentarne serije „Hrvatsko proljeće”, nastale u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Godine 2012. u Zagrebu mu je objavljena knjiga „Jugoslavija i svijet 1968.”.
Predavanje je organizirano u sklopu programa Konteksti koji se vezuje uz novi postav zbirke Galerije umjetnina Umjetnost od 1960-ih godina do danas. Postav pod nazivom Umjetnost i društvo u fokusu ima raznovrsne umjetničke prakse koje se referiraju na društveno okruženje u kojemu su nastale. Program Konteksti će kroz predavanja i razgovore s povjesničarima, povjesničarima umjetnosti i umjetnicima detaljnije obraditi neke od najzanimljivijih dionica proteklih pedeset godina.
Pozvani ste u Galeriju umjetnina Split. Dođite!

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: Galerija umjetnina Split
D. Šabić, mag. nov.