Predavanje „Djevičansko maslinovo ulje – koliko ga poznajemo?”
Udruga kemijskih inženjera i tehnologa Split (UKITS) poziva sve zainteresirane na predavanje pod nazivom „Djevičansko maslinovo ulje – koliko ga poznajemo?”. Predavanje će održati dr. sc. Mirela Žanetić, znanstvena suradnica s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u četvrtak, 1. prosinca 2016. s početkom u 13:15 na Kemijsko-tehnološkom fakultetu, Ruđera Boškovića 35, amfiteatar A02.
Predavanje „Djevičansko maslinovo ulje – koliko ga poznajemo?”
SAŽETAK PREDAVANJA:
Djevičansko maslinovo ulje ima posebno mjesto u ljudskoj prehrani zbog svojih nutritivnih i bioloških svojstava, specifične arome i stabilnosti. Ono je najstarije ulje, a važnu ulogu u prehrani ljudi zadržalo je kroz cijelu povijest čovječanstva. Samo ekstra djevičanska i djevičanska maslinova ulja imaju pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka, ali istovremeno i specifične mirisno-okusne karakteristike po kojima se maslinovo ulje razlikuje od ostalih biljnih ulja. Postoje brojni znanstveni dokazi o važnosti visoke kvalitete maslinovog ulja. Ipak, koliko prosječni potrošač danas zna o djevičanskom maslinovom ulju? Zna li kako ga prepoznati? Je li boja pokazatelj njegove kvalitete? Zašto je uopće važno da maslinovo ulje bude djevičansko? Pržiti na maslinovom ulju ili ne? Na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će se kroz ovo predavanje.