Apolitični

Praznik rada – fešta o’ fažola

Prvi dan u petom mjesecu u svijetu se obilježava kao Međunarodni praznik rada u spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu iz 1886. godine. Nekada smo ga nazivali Blagdan rada, no s promjenama u društvu koje demokracija sa sobom nosi, službeni naziv postao je Praznik rada. Neki su ga možda uspjeli i spojiti s nadolazećim vikendom i isplanirati kakav izlet, dok se drugi svejedno raduju jer će uživati u nekima od brojnih događanja koja razna mjesta organiziraju poput standardnih druženja uz glazbu, ples te zaštitno jelo ovog praznika – grah s kobasicama.

Split se prema tradiciji uključuje u obilježavanje praznika rada cjelodnevnim programom i to na dvije lokacije. Prva je Park šuma Marjan gdje od 10 sati građani i gosti uz šetnju, druženje, tradicionalnu kuhinju i glazbu uživo obilježavaju neradni dan, a večernji dio programa od 20,30 rezerviran je za splitsku Rivu na kojoj će se održati cjelovečernji koncert pod nazivom „Providenca”.

Napomenimo i to da se prvosvibanjski program obilježavanja Međunarodnog praznika rada u Splitu organizira uz potporu Turističke zajednice grada Splita. No, gdje bili, provedite ga na vama najdraži i najbolji način. Sretan vam Praznik rada.

Više u kategoriji: događaji

D.Šabić, mag. nov.