Apolitični

Pravnici s Harvarda: digitalno piratstvo nije krađa

Zanimljivo istraživanje obavljeno je na američkom prestižnom sveučilištu Harvard. 50 tamošnjih studenata s magisterija intervjuirano je kako bi se ispitali njihovi stavovi o piratstvu

Profesor Dariusz Jemielniak i dr. Malgorzata Ciesielska tijekom godine dana razgovarali su s 50 studenata s jednog od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Harvarda. Njihovi ispitanici bili su redom studenti magistarskog studija međunarodnog prava, programa koji je vrlo cijenjen i težak, a za pristup zahtijeva kako vrhunske ocjene i diplomu iz prava, tako i iskustvo u struci. Ispitanici su, dakle, bili prilično ugledna i informirana skupina.

Cilj istraživača bio je saznati što ovi studenti i pravnici misle o digitalnom piratstvu, tj. kakva je njihova percepcija besplatnog dijeljenja digitalnog sadržaja. Suprotno uvriježenom mišljenju da su pravnici vrlo striktni kad je riječ o pravu i zakonima, ovo istraživanje pokazalo je da oni ipak imaju nešto blaži pogled na kršenja digitalnih autorskih prava, zaključili su autori istraživanja.

Piratstvo je moralno prihvatljivo

Prema njihovoj kvalitativnoj studiji, provedenoj na temelju 50 dubinskih intervjua s pravnicima s Harvarda, digitalno je piratstvo prihvatljiv oblik ponašanja. Ispitanici smatraju da je ono fer, pogotovo ako se sadržaji dijele među prijateljima i u nekomercijalne svrhe. Piratstvo nije krađa, prevladavajuće je mišljenje ovih pravnika.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay