Apolitični

Pravilno skladištenje vina

U pravilu, ako određeno vino namjeravate konzumirati u roku od godine dana, nije ga potrebno čuvati na nekom specijalnom mjestu. Dovoljno je da prostor u kojem se nalazi bude relativno hladan i taman.

No što kada skladištimo vina koja trebaju odležavati da bi sazrela?
U tom slučaju potrebni su odgovarajući uvjeti podruma koji uključuju određenu temperaturu, vlažnost i sl.

TEMPERATURA

Posebnu pažnju trebamo obratiti na temperaturu. Ona je jedan od najvažnijih faktora pri čuvanju vina. Optimalna temperatura podruma je 12 ᵒC, a raspon temperatura od 10 do 14ᵒC smatra se odgovarajućim za starenje vina. Niže temperature usporavaju proces starenja te se u tim uvjetima sprječava pravilno sazrijevanje vina. Rezultat visokih temperatura je prijevremeno sazrijevanje, a kao posljedicu imate gubitak kvalitete. S obzirom na temperaturu, najbolji je podzemni podrum, jer je u njemu tijekom godine temperatura stalna, oko 11,5 ᵒC, za razliku od polupodzemnih i nadzemnih podruma.
Oscilacije u temperaturama imaju najgore posljedice za vino. Čak i ako skladištite vino pri konstantnoj većoj ili nižoj temperaturi od preporučene, bolje je nego svakodnevno variranje temperatura. Posljedica variranja je pomicanje plutenog čepa pri čemu postoji vjerojatnost od ulaska zraka u vino, a znamo što to znači. U tom slučaju, proces dozrijevanja vašeg vina je upropašten.

VLAŽNOST

Vlažnost podruma je drugi faktor na ljestvici važnosti. Relativna vlažnost ne smije biti veća od 80%, a najpovoljnija je od 65 do 70%. Ta razina vlage drži čep vlažnim što sprječava prodiranje kisika u vino. Ako se čep sasuši, propušta zrak te dolazi do oksidacije vina. Iz tog razloga boce se drže polegnute, jer na taj način vino samo vlaži čep. Isto tako, prevelika vlažnost podruma može oštetiti etikete vina te time umanjiti prodajnu cijenu ili vam zadati dodatni posao u podrumu. Plijesan i gljivice također su uvjetovane prekomjernom vlažnošću.

SVJETLOST
Podrum za skladištenje i sazrijevanje vina mora biti taman i odsutan od svjetlosti.

Vino ima svoj relativno predvidljiv životni vijek. Iako je većina današnjih vina namijenjena konzumaciji u roku jedne godine od proizvodnje, ona najbolja vina trebaju odležati barem tri do nekoliko desetaka godina da bi dozrela i očarala vas svojim okusom. Ona vina koja imaju dulji proces zrenja svoj vrhunac mogu doseći otprilike deset godina nakon proizvodnje, a mogu trajati i desetljeće više, uz dobru i efikasnu pohranu.

Danas vrlo velik broj vinara svoje proizvode osuđuje na gotovo instant konzumaciju što pokazuju i rezultati istraživanja. Nije rijetkost ni da vina napuste proizvođače i prije roka što možemo objasniti određenim ekonomskim pritiskom.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica