Apolitični

Pravi problemi s virusom mogli bi nastupiti u SAD-u, ako budu mislili da je obuzdavanje pandemije ideološko pitanje

Prof. dr. sc. Igor Rudan, direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, direktor suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije Sveučilišta u Edinburghu i glavni urednik međunarodnog znanstvenog časopisa Journal of Global Health, u Hrvatskoj je zbog sjajnih komunikacijskih i stručnih vještina postao osoba kojoj se vjeruje kada se govori o koronavirusu, epidemiološkim i globalnim zdravstvenim problemima.

Naravno, kao znanstvenik, većini tih problema pristupa na znanstveni način, no on je, ustvari, ovdašnje društvene vode bio uzburkao jednim intervjuom koji je dao tjedniku Lider. Na taj intervju, pogotovo njegovu opremu na naslovnici koja je glasila “Svaka čast kapitalizmu, ali vrijeme je da počnemo razmišljati lijevo i planski” .

” Svaka čast kapitalizmu, on je stvorio niz novih vrijednosti i napravio živote ugodnijima, duljima, zabavnijima, sigurnijima i zdravijima. No, platili smo cijenu strahovitim zagađenjem okoliša i sada treba, nakon euforije kapitalizmom, ponovno razmišljati malo više lijevo i planski, odnosno o zajedničkom raspolaganju dobrima. U protivnom ćemo se suočiti s ogromnim problemima. Veliki je problem kapitalizma njegova neodrživost u uvjetima ograničenih resursa.”

“Jučer su u SAD-u, u saveznoj državi Washington zabilježena četiri smrtna slučaja. To znači da su u toj državi već najmanje stotine zaraženih za koje nitko nije znao. Kriza s koronavirusom sada slijedi u SAD-u, baš u trenutku kada je Kina pokazala što njezin sveobuhvatni, vrlo ‘lijevi’ zdravstveni sustav zna i može. No, SAD-om trenutno vladaju ljudi koji bi se mogli suprotstavljati takvim načinima razmišljanja i prepustiti sve nekakvom liberalnijem pristupu, stavljajući osobne slobode svojih građana iznad interesa cijele zajednice. Nadam se da neće tako biti, jer nikako ne želim niti jedan nepotreban slučaj zaraze bilo gdje u svijetu.

Ali, ako u vrhušci SAD-a i njezinih saveznih država, koje nadziru tamošnje zdravstvene sustave, sada ne bude razuma, te ako budu mislili da je obuzdavanje pandemije ideološko pitanje za njihove političare, ekonomiste i sociologe, a ne za znanstvenike i liječnike, moglo bi tijekom idućih tjedana doći do neželjenog sramoćenja SAD-a na međunarodnoj sceni“, napisao je Rudan.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay