Apolitični

PRAVI 5G KORISTIT ĆEMO VEĆ U SRPNJU

Pravi 5G u Hrvatskoj bi trebao biti aktivan već od početka srpnja, potencijalno i koji dan ranije. Telekomunikacijski regulator pomaknuo je natječaj za nove mreže na lipanj i čim operateri uplate naknade moći će odmah krenuti s radom.

Kako su Hrvatski telekom i A1 Hrvatska već napravili opsežne pripreme za pokretanje svojih 5G mreža, sve je izvjesnije da će početak turističke sezone, inače telekomunikacijski najzahtjevniji dio godine, dočekati s punokrvnom 5G ponudom.

U intervjuu za ICTbusiness  ravnatelj telekomunikacijskog regulatora Hakoma Miran Gosta izjavio je da država procjenjuje da bi od frekvencija za 5G mogla uprihoditi 300 milijuna kuna. To je oko sto milijuna kuna po operateru s obzirom na to da su sva tri operatera – Hrvatski telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska – već su najavila da će sudjelovati na natječaju.

Inače, HT, koji je prvi pokrenuo komercijalnu 5G mrežu, već je objavio da sa signalom svoje mreže pokriva 1,3 milijuna stanovnika Hrvatske. U to su uključena i sva četiri najveća grada u Hrvatskoj.

A1 Hrvatska zasad ne otkriva toliko detalja, ali po našim informacijama operatera intenzivno ulaže u izgradnju 5G mreže i izvjesno je da će ići u pariranje HT-u u ponudi 5G-a.

Telemach Hrvatska, bivši Tele2, zasad je najskromniji po pitanju konkretnih najava za 5G.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay