Apolitični

Prava superhrana: smokva, ljetna voćka sprečava i liječi čak 40 bolesti i tegoba!

Vrijedna nutritivna komponenta prisutna u smokvi je mineral magnezij. U 100 grama sirove smokve imamo 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadrži trostuko toliko magnezija

U starim farmakopejama držalo se da smokva liječi srčana oboljenja, kašalj, plućne bolesti, bolesti grla i zatvor. Ljekoviti su dijelovi smokve list, plod i mliječni sok. Zdravstvene prednosti smokava proizlaze iz prisutnosti minerala, vitamina i vlakana sadržanih u tom voću. Smokve imaju reputaciju u tradicionalnoj medicini kao lijek za nekoliko zdravstvenih problema, uključujući i prirodno liječenje raka. Istraživanje Odjela za prirodnu ljekovitu kemiju na Kineskom farmaceutskom sveučilištu pokazuje da su neki elementi prisutni u smokvama otrovni za različite stanice raka.

Obilje korisnih sastojaka

Smokve sadrže obilje korisnih hranjivih sastojaka, uključujući vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, kalcij, željezo, fosfor, mangan, natrij, kalij i klor. U sebi sadrži od 10-15% voćnog šećera, a posebno treba istaći da je bogata pigmentom beta-karotenom (oko 90 mcg/100 grama). Vrijedna nutritivna komponenta prisutnu u smokvi je mineral magnezij. U 100 grama sirove smokve imamo 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadrži trostuko toliko magnezija. Podsjetimo se, magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji naš organizam štite od štetnog utjecaja psihičkog stresa. Naročito se preporuča uzimanje namirnica bogatih magnezijem u stanjima napetosti, anksioznosti, depresije i kod predmenstrualnog sindroma.

Od davnina se smokva koristi za liječenje širokog spektra uobičajenih bolesti. Više od 40 bolesti povezanih s probavnim, endokrinim, reproduktivnim i respiratornim sustavom liječeno je redovitom upotrebom ploda smokve, ekstrakata i sastojaka smokve. Prema istraživanjima američkih i australijskih sveučilišta, pokazalo se da redovito konzumiranje smokvi kod starijih ljudi mogu smanjiti procese upale citokina. To je vrlo učinkovito u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti. Zbog toga se preporuča konzumiranje smokava više puta tjedno.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay