Apolitični

Poznati slovenski imunolog iz Sveučilišne bolnice Charite u Berlinu: Nikada nismo bili tako blizu kraju pandemije, trećeg vala neće biti

Problem je kod ovog virusa što se vrlo brzo širi, no opet ne tako brzo da bi se zarazila cijela populacija na planetu.

Sveučilišna bolnica Charite u Berlinu vjerojatno je najbolja medicinska ustanova u Njemačkoj. Slovenski liječnik, imunolog Andrej Trampuž, šef odjela za infektologiju i septičku kirurgiju te poznate bolnice u razgovoru za Večernji list komentirao je trenutačnu situaciju te kolika je mogućnost za završetak pandemije.

– S jedne strane situacija je ozbiljna, no s druge i optimistična jer nikada nismo bili tako blizu kraju pandemije. No, tragedija bi za svakoga bila da se zarazi i možda umre sada kada i vidimo taj kraj. To je nešto što se može spriječiti – kaže dr. Trampuž.

Je li ipak moguće da nakon cijepljenja dođe i treći val?

Ne. Kod španjolske gripe bio je i treći val, ali je bio manji. No, tada nije bilo cjepiva. A sada će doći tako brzo kao nikada prije u povijesti. Tako najvjerojatnije neće doći do trećeg vala, a ako doista dođe do cijepljenja u siječnju, onda mislim da će čak i drugi val biti brzo zaustavljen.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay