Apolitični

Poznati skladatelj: “Umjetna inteligencija mogla bi postati ravnopravan član benda”

Upravo o vezi tehnologije i glazbe razgovarali smo s uspješnim skladateljem Alfonsom Karabudom. S više od 30 godina iskustva u glazbenoj industriji, smatra se jednom od pokretačkih snaga u svijetu glazbe koji je posebno zainteresiran za suradnju s tehnološkim tvrtkama na izradi rješenja za zaštitu umjetničkih prava u digitalnom svijetu. 

Karabouda će o vezi između tehnologije i glazbe govoriti i na konferenciji Future Tense koja će se 10. i 11. svibnja održati u Zagrebu. 

Glazba je uvijek bila nešto što je isključivo ljudski. No u posljednje vrijeme govori se o tome da će umjetna inteligencija stvarati glazbu. Koji je vaš stav prema tome, može li AI biti dovoljno kreativan da napravi nešto tako posebno?

Umjetna inteligencija postat će stručna u stvaranju glazbe na sličan način kao što imamo stručnjake za utrke konja. Znaju koji konj je najbolji, ali rijetko kad mogu predvidjeti koji će zaista pobijediti. Mislim da će biti jako teško izračunati kako napisati globalne hitove, ali umjetna inteligencija svakako će biti kompetentna alternativa za neku glazbu, poput repertoara bez copyrighta, background glazbe, i slično. Također, mogla bi biti ravnopravan član benda koji će pomagati ljudima da stvore glazbu, slično kao što je to već radila u prošlosti.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay