Apolitični

Pozdravite Feđu Klarića u Foto klubu Split

Izložba fotografija ikone splitskog i hrvatskog fotoreporterstva, našeg dragog Feđe Klarića, pod nazivom „12. igrač Hajduka” bit će otvorena u četvrtak, 9. lipnja u 20 h u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5.

 

Izložba je posvećena navijačima za koje se često kaže da se nogomet radi njih i igra i to u vrijeme kada počinje EP u nogometu. Navijačke fotografije koje će biti izložene potječu od početka 70.-ih godina prošlog stoljeća, pa do današnjih dana.
Izložbu će otvoriti novinar Leo Kovačić, a možete je pogledati do 29. lipnja 2016.


Feđa Klarić (1946.) desetljećima je kroničar zbivanja na splitskom i dalmatinskom području, ali i na širem području bivše Jugoslavije, Hrvatske i Europe. Preko 40 godina vjeran je svim žanrovima novinske fotografije: politike, kulture, sporta, društvenih zbivanja, a ni danas ne miruje. Feđa je u pravom je smislu i fotoreporter i novinar čije fotografije uvijek nose najsvježiju novinsku vijest i svojim je djelom obilježio drugu polovicu dvadesetog stoljeća. Zbog svega toga zaslužio je brojne nagrade, a prije mjesec dana i Nagradu za životno djelo „Otokar Keršovani” koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo, kao prvi fotoreporter u povijesti najvišeg novinarskog priznanja.
Hajduka, a s njim i najstariju navijačku grupu u Europi – splitsku Torcidu, snima otkad je uzeo fotoaparat u ruke. Zapravo, zbog Hajduka je, priznaje, i počeo fotografirati – jer je tako mogao mukte na utakmicu, pa od kraja šezdesetih do danas bilježi sve važne događaje vezane uz klub i oko njega, od euforičnih trenutaka pretrpanog Starog placa na kojem se zidala ljubav prema „bijelima”, selidbe na novi velebni Poljud, vatrenih dočeka prvaka, „plamtećih” tribina i koreografija, do spektakularne proslave njegove stogodišnjice i velikog prosvjeda na Rivi kada je više od 30 tisuća ljudi ustalo protiv aktualne nogometne klike i njihova šporka poimanja ovog sporta.
U tridesetak fotografija nastalih tijekom bogate karijere, Feđa nam i ovoga puta majstorski donosi preslik čitave jedne epohe i to baš kroz priču najvjernijih navijača. Ne kao suhoparni memento, već istinski spomenar nabijen pravim emocijama, prigušenom tutnjavom pirotehnike i bubnjevima sa sjevera.


A zašto „12. igrač”? Jednostavno: dvanaesti igrač nema ugovor, nikada ne igra za plaću, nikada, ama baš nikada neće ostvariti transfer u neku bogatiju ligu ili klub, niti će za svoj doprinos momčadi tražiti priznanje. Dvanaesti igrač je nezamjenjiv, bez njega ništa nije isto, niti ima smisla.
Zna to Feđa. Uostalom, i on je sam ’12. igrač’, samo što je njegova tribina malo veća. Naime, osim za Hajduk, on vam druka za cili Split i Dalmaciju… napisao je Leo Kovačić.

Izvor i foto: Fotoklub Split