Apolitični

Povratak u prošlost: Rute u Europi na kojima možete putovati vlakom na paru

Obožavatelji Harryja Pottera hrle u parni vlak Jacobite, koji je korišten za Hogwarts Express, ali njegova povijest seže mnogo dalje od filma. Polazeći u blizini najviše planine u Britaniji, Ben Nevisa, vlak vozi dionicu od 135 kilometara. Putuje kroz Škotsko gorje, prolazeći uz jezera, uspavana sela, obalu i vijadukt Glenfinnan. Vlak vozi između travnja i listopada, a dnevnu povratnu kartu platit ćete od 65 eura naviše.

Prozvan “najluksuznijim britanskim vlakom”, Northern Belle prožet je kraljevskom poviješću. Najstariji od sedam raskošno ukrašenih vagona Pullman u stilu 1930-ih, nazvan Duart, nekoć je koristila kraljica Elizabeta II. kao dio svog kraljevskog vlaka. Nudi nekoliko putovanja na parni pogon, a na vama je da popijete čašu šampanjca, uživate u ležernom doručku ili gurmanskoj večeri s više sljedova dok jurcate kroz sjeverni Wales i Englesku do Škotske. Cijena? Iz Manchestera se izletni nude od 335 eura na više.

Gledajte švicarske Alpe i ledenjak Rhone dok se vozite na Furka Cogwheel parnoj željeznici. Prolazeći gotovo 18 kilometara između lijepih sela Realp u kantonu Uri i Oberwald u Valaisu, ova lokomotiva vijuga kroz divlje klance i strme planine koje dosežu preko 2 tisuće metara nadmorske visine.. Očuvana željeznička linija prometuje između lipnja i rujna s cijenama parnih vlakova od 77 eura.

Cijeli članak i više o drugim rutama možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr