Apolitični

Povodom Sudamje Galerija umjetnina Split poziva vas na događanja i izložbu

Galerija umjetnina povodom blagdana sv. Dujma priredila je dva programa koji se bave identitetom Grada Splita i odnosom građana Splita prema vlastitom životnom prostoru.

„7/8DANA“ Bojana Brecelja kolektivno je umjetničko djelo na temu identiteta Grada Splita koji se odražava u ljudima koji tu žive i rade. Otvorenje je 7. svibnja u 19:00. Projekt pretpostavlja „ko-autore“ koji na svoj kreativno-emotivni način izražavaju sebe snimanjem autoportreta (ili serije autoportreta), te poslije fotografiranja rečenicom izražavaju svoj stav, mišljenje ili ideje o mogućim promjenama, događajima i postignućima koje bi voljeli doživjeti tijekom života, odnosno, o vlastitim i društvenim dostignućima ili svijetu kao cjelini. Autoportret i rečenica komplementarni su i zajedno su otisnuti na fotografijama predstavljenim na izložbi.

Projekt je zasnovan na Selffishstudiju, fotografskoj instalaciji koju je za snimanje autoportreta razvio Bojan Brecelj, a koja sudionicima omogućuje da promatrajući svoj odraz u ogledalu aktiviraju kameru smještenu iza ogledala u trenutku kojeg sami odrede. Uvjeti snimanja bez nazočnosti fotografa, zbog osjećaja intimnosti i opuštenosti daju jedinstvene rezultate, odraz su kreativnosti i bića otvorenog srca sudionika koji postaju subjekt i objekt vlastite akcije. Selffishstudio u različitim je formama registriran kao CC rights (Common rights /otvorena prava po logici otvorenog koda). Svatko ga može kopirati i dalje razvijati, uz dozvolu slobodne upotrebe inovacije, a pritom sebi ne smije pripisati, niti registrirati određena prava. Svi koji sudjeluju zadržavaju sva autorska prava i pristup svojim fotografijama na Selffish online galeriji. Galerija umjetnina i BojanB/Selffishstudios imaju prava korištenja materijala u okviru predstavljanja projekta na izložbama, u publikacijama i na svojim internetskim stranicama.
Projekt je organiziran u suradnji s Platformom Doma mladih i uz pomoć Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split.

Projekt „Skupljačica ljubavi“ Ivane Penjak Kasavica zasnovan je na jednostavnoj metodi snimanja statičnom kamerom, a portreti koje vidimo predstavljaju pojedince koji su pristali na umjetničin zahtjev da u objektiv kamere tijekom ograničenog vremenskog trenutka emaniraju ljubav. Za razliku od klasično shvaćenog portreta kojem je cilj ostvarenje sličnosti, izraz osobnosti i raspoloženja portretirane osobe, ovi portreti sredstvo su akumuliranja te potom širenja emocije ljubavi i njene opće ljudske dimenzije neovisne o rasnim, spolnim, svjetonazorskim i kulturološkim polazištima koja uspješno razdvajaju čovječanstvo.

Dođite na događanja i izložbe povodom ovogodišnje Sudamje u Galeriju Umjetnina Split.

Izvor: Galerija Umjetnina Split

D. Šabić, mag. nov.