Apolitični

Povijest SP-a: Do sada osam prvaka, Brazil slavio na četiri kontinenta

Najuspješnija nacija u povijesti svjetskih prvenstava je Brazil s pet naslova, a Brazilci su jedinstveni i po tome što su svoje naslove osvajali na četiri različita kontinenta, Njemačka je slavila na dva kontinenta, dok su ostale reprezentacije svoje naslove osvajale samo na jednom kontinentu.

Brazil je također i jedina zemlja koja je nastupila na svim svjetskim prvenstvima.

Nakon “nacionalne tragedije” 1950. i 1-2 poraza od Urugvaja u završnoj utakmici na domaćem terenu u Riju, Brazil je zagospodario svjetskim nogometom krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Nezaustavljivi napad Garrincha-Didi-Vava-Pele-Zagallo je u Švedskoj 1958. donio “Selecau” prvi naslov prvaka svladavši u finalu domaćina s 5-2. Bilo je to ujedno i prvi put kako je naslov osvojila reprezentacija s drugog kontinenta.

Četiri godine potom u Čileu Brazil je obranio naslov uz sjajnu igru desnog krila Garrinche. Treći naslov Brazil je osvojio u Meksiku 1970. godine, a po mnogima ta je reprezentacija bila najbolja svih vremena. Uz “kralja nogometa” Pelea, kojemu je to također bio treći svjetski naslov, igrali su velikani Rivelino, Jairzinho, Tostao, Carlos Alberto, Gerson…

Na četvrti naslov Brazilci su morali čekati 24 godine, a za trijumf u SAD-u 1994. najzaslužniji su bili sjajni napadači Romario i Bebeto. Peti trijumf stigao je 2002. na prvom SP održanom u Aziji (Japan i Južna Koreja) do kojega je sastav tadašnjeg izbornika Luiza Felipea Scolarija predvodio fenomenalni Ronaldo s osam pogodaka.

Po četiri naslova svjetskog prvaka imaju Njemačka i Italija.

Njemačka je aktualni svjetski prvak, a naslov u Brazilu je prvi koji je osvojila nakon 1990. i ujedinjenja s Istočnom Njemačkom. Prve tri titule je osvojila kao SR Njemačka. Do prvoga naslova je stigla 1954. u Švicarskoj, niti 10 godina po završetku Drugog svjetskog rata u vrijeme dok u Njemačkoj nije bila formirana niti profesionalna liga. U finalu poznatom kao “Čudo u Bernu” Njemačka je nadoknadila zaostatak od 0-2 protiv Mađarske i stigla do trijumfa od 3-2 protiv reprezentacije od koje je u skupini izgubila s 3-8.

Cijeli članak možete pročitati na: ezadar.rtl.hr

Foto: Pixabay