Apolitični

Povijest penjanja na Paklenici i malo više

Baviti se penjanjem, planinarstvom i boraviti što više u prirodi doprinosi zdravijem načinu života.
Povijest penjanja na Paklenici promovirat će se na skorašnjem stručnom predavanju u Donatovom gradu. Naime, Planinarsko društvo Paklenica Zadar kao udruga članica Zajednice tehničke kulture, sudjeluje u obilježavanju 70 godina postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture u Zadru i Zadarskoj županiji. Predavanje se održava u sklopu obilježavanja spomenute obljetnice, a predavač je dr. Borislav Aleraj Akac kao gorski spašavatelj i alpinist. U široj javnosti i medijima Akac je poznatiji kao liječnik epidemiolog, ali poznat je i u penjačkom svijetu. U svom predavanju dr. Aleraj će govoriti o ranim danima Paklenice, prvim usponima i pokušajima. Kroz priču, sliku i zvuk približit će nam duh koji je nekad vladao kanjonom.

Povijest penjanja na Paklenici i malo više


Dodajmo kako danas Društvo na godišnjoj razini broji preko 600 registriranih članova, od toga je oko 56% seniora, 26% umirovljenika i 18% mladeži. Raspon raznovrsnih djelatnosti Društva ostvaruje se kroz sekcije i odsjeke. Trenutno su aktivne tri sekcije, markacistička sekcija, sekcija športskog penjanja i sekcija turno skijanja i jedan odsjek, Speleološki odsjek Liburnija. U radu sekcija aktivno sudjeluje gotovo stotinu članova Društva. Društvo je aktivno na mnogim poljima. Bavi se edukacijom novih naraštaja planinara, kao i njihovim profiliranjem kroz različite sekcije, organizira izlete, ekspedicije, pohode, susrete, škole, tečajeve, seminare, vježbe, radne akcije, predavanja, filmske i foto projekcije, radionica i natjecanja. Ukupno preko 50 različitih akcija i aktivnosti godišnje.
Članovi su većinom rekreativci, športaši i općenito zaljubljenici u prirodu i aktivnosti vezane u planinu, bilo u vidu rekreativnog planinarenja ili bavljenja nekom od aktivnosti: speleologija, alpinizam, sportsko penjanje, trčanje i brojnih drugih. Povijest penjanja na Paklenici bit će predstavljena u srijedu (15.06.) u gradskoj knjižnici s početkom u 19:00. Dođite!

Izvor i foto: zadar.travel