Apolitični

Povijest, kultura i gastronomija Lumbarde

Kroz čitavu svoju prošlost, Lumbarda je bila prostor preklapanja različitih naroda i kultura. Sudeći prema dosadašnjim spoznajama, prvi su joj stanovnici bili Iliri, koji su otokom vladali tijekom brončanog i željeznog doba. Njihova materijalna ostavština ogleda se u nizu grobnih i strateških kamenih gomila, koncentriranih mahom na zapadnim predjelima Lumbarde.

Prodorom grčkih interesa na Jadran, otok je izašao iz povijesne anonimnosti i postao poznat kao Korkyra Melaina (crna). Grcima je ovo područje očito bilo od velike važnosti, jer su na Crnoj Korkiri podigli čak dvije svoje naseobine. Ona mlađa, utemeljena je početkom 3. stoljeća u Lumbardi. O tom povijesnom događaju svjedoči najpoznatiji i najznačajniji antički kameni natpis do sada pronađen na tlu Republike Hrvatske. Riječ je o Lumbardskoj psefizmi koju čuva Arheološki muzej u Zagrebu. Ovim dekretom utanačene su pojedinosti oko osnivanja kolonije. Kasna antika na ovom se području odražava uglavnom kroz nalaze vezane uz rano doba kršćanstva. Među njima, najbolje je sačuvana crkvica sv. Barbare na otoku Sutvari, datirana u 6. stoljeće. U 16. stoljeću, ona je već bila formirano naselje, grupirano oko crkava podignutih mahom na privatnim posjedima korčulanske vlastele. Najstarija među njima bila je župna crkva sv. Roka na Veloj glavici. U 17. i 18. stoljeću Lumbarda je bila ladanjsko odredište korčulanskih biskupa i vlastele. Prvi sačuvani ljetnikovac pripadao je Biskupiji, a podignut je još u 15. stoljeću u uvali Bilin žal.

Početkom 20. stoljeća, podignute su dvije najmlađe sakralne građevine u Lumbardi. To su crkva sv. Špiridijuna u zaseoku Javić iz 1900. te kapela Gospe Lurdske u podnožju Koludrta iz 1922. godine. Ovom su razdoblju svoj pečat dali i brojni lumbardski umjetnici, od kojih su neki stekli i svjetsku slavu. Među njima se ističu kipari Frano Kršinić, Ivo Lozica, Lujo Lozica kipar-amater Ivan Jurjević – Knez, slikar Stipe Nobilo i dirigent Ivo Lipanović.
Svakako vrijedi istaknuti da Lumbarda nudi velik izbor restorana, konoba i seoskih domaćinstava sa ponudom tradicionalnih jela domaće kuhinje. Vegetarijanski i dječji jelovnici serviraju se prema narudžbi, a bogat izbor mesnih i morskih specijaliteta dopunit će vino iz lumbarajskih vinskih podruma. Svakako kušajte nadaleko poznato, autohtono bijelo vino grk i tradicionalni dalmatinski plavac.
D. Šabić