Apolitični

Povijesno-scenski spektakl u Pakoštanima: „Dani vitezova vranskih”

Trodnevni povijesno-scenski spektakl u organizaciji Udruge Vitezova vranskih pod nazivom „Dani vitezova vranskih” održan je u Pakoštanima. Tijekom proteklog vikenda uz mnoštvo znatiželjnika spektakl se odvijao podno Maškovića hana u Vrani gdje su za ovu prigodu bili podignuti veliki viteški tabori, borilište, srednjovjekovni sajam obrta i gastronomije.

Povijesni program započeo je predstavom „Sultanovi konji” s pravim konjima lipicanerima, a potom je uslijedila „Noćna bitka za Vranu”, izrežirana kao dio srednjovjekovnog povijesno-scenskog spektakla koji se odvijao na gotovo autentičnoj povijesnoj lokaciji što je bio neponovljiv doživljaj za sve gledatelje. Potvrđeno je iz produkcije i organizacije da je u cjelokupnom programu sudjelovalo nekoliko stotina osoba, što onih okupljenih u viteške skupine, što lokalnog stanovništva, a sam događaj privukao je dvije do tri tisuće posjetitelja.
Super finalni dio manifestacije odvijao se u turističkom ambijentu Pakoštana na plaži Janice u večernjim satima kada se okupila cijela flota brodovlja, jedrenjaci, brodice i druga plovila, te su upriličili pravi povijesno-scenski spektakl na moru pod nazivom „Velika pomorska noćna bitka”.
I ove godine je povijesno-turistička manifestacija imala međunarodni karakter jer su osim domaćih gostovale i viteške skupine iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Češke.
Ova manifestacija oživljava davna vremena, pa su se tako mogli vidjeti srednjovjekovni tabori, stari zanati, viteške igre i turniri, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, sokolari, običan puk u posebnim odorama, žongleri i siromasi, slikovite nošnje, uniforme, ratne naprave i k svemu tome, bogata kulinarska ponuda uronjena u srednjovjekovne recepture koje su sa zadovoljstvom isprobali gledatelji i gosti po završetku atraktivnog povijesnog spektakla u Pakoštanima.
Više u kategoriji: Kulturna baština; Turizam
Foto: pakostane.hr
D. Šabić, mag. nov.