Apolitični

POVIJESNI USPJEH Kineska sonda sletjela na tamnu stranu Mjeseca

Kina je uspješno spustila robotsku letjelicu na tamnu stranu Mjeseca, prenosi BBC. Kineski državni mediji pišu da je u 10:26 sati po pekinškom vremenu bespilotna sonda Chang’e-4 dotaknula Južni pol-bazen Aitken (SPA).

Ovo je prvi put da se letjelica spustila na neistraženu stranu. Sve prijašnje misije odrađene su na strani Mjeseca koja je okrenuta prema Zemlji.

Bespilotna sonda Chang’e-4 opremljena je instrumentima za analizu geologije neistražene regije mjeseca te onima za provođenje bioloških eksperimenata. Prošlih su godina izvedene brojne misije na Mjesec, međutim velika se većina svela isključivo na orbitiranje, preletavanje i sudaranje. Posljednja misija s ljudskom posadom bila je Apollo 17 koja je izvedena 1972. godine.

Sonda sadržava i pretinac kapaciteta tri kilograma sa sadnicama krumpira i uročnjaka te jajašca dudovog svilca. Biološke eksperimente dizajnirali su djelatnici 28 kineskih sveučilišta.

Znanost, međutim, nije jedini cilj ove misije. Kina će se njome pokušati nametnuti kao vodeća svjetska sila u istraživanju svemira. Voditelj NASA-e Jim Brindestine rekao je da je ovo “impresivan pothvat”. Australska svemirska agencija ponudila je Kinezima čestitke.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay