Apolitični

Povijesni sat u Krešimirovom gradu

Pet metara širok sat, koji će simbolički odbrojavati 950. godinu službenog postojanja grada Šibenika, a koja se bilježi prvim njegovim pisanim spomenom na Božić 1066. godine, postavljen je kod fontane u Perivoju Roberta Visianija. Povijest grada sažeta je u 24 polja u kojima su, uz pripadajući slikovni prikaz, upisane povijesne činjenice Krešimirova grada.
„Obilježavanje gradskog jubileja najavljeno je već adventskim programom nazvanim 950a u Docu – Budi u Šibeniku 2016. čija se glavnina odvija upravo ovdje, u perivoju Roberta Visianija, a novi nazivi za tri etaže perivoja – Tvrđavica, Kod sata i Kraljev dvor svojom simbolikom aludiraju upravo na Božić 1066. kada je kralj Petar Krešimir IV na tvrđavi sv. Mihovila, iz koje je grad i rođen, uputio darovnicu s prvim pisanim spomenom grada.“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika dr.sc. Ivica Poljičak, ujedno i predsjednik Inicijativnog odbora za obilježavanje 950. obljetnice prvog spomena Šibenika, kazao je kako su na tom najvećem gradskom satu istaknuti događaji i osobe koji su sastavni dio identiteta grada „Početnom i završnom točkom sata- 1066. i 2016.godinom- svojevrsni vremenski kotač ima objediniti svu bogatu prošlost i na nju podsjećati svakog dana 950. rođendana Grada Šibenika. Sat smo zamislili kao pomični podsjetnik koji će kroz cijelu godinu pričati povijest grada na gradskim trgovima, ne samo Šibenčanima, nego i svim njihovim gostima.“
Sat započinje ili bolje rečeno, završava s ranim srednjim vijekom, nastankom grada i njegovim prvim spomenom 1066. godine, referentnom točkom jubileja. Samo neki od najvažnijih događaja obilježenih na satu su razvoj grada u Mletačkoj republici, gradnja katedrale, elektrifikacija Šibenika zaključno s rujanskim ratom 1991. godine. U povijesnim okvirima važne osobe za identitet Šibenika kakav je danas, izdvojen je prvi kanonizirani svetac čije je svetište upravo u crkvi sv. Frane u Šibeniku, Nikola Tavelić, spomenuti su i veliki hrvatski humanisti – Antun i Faust Vrančić, Juraj Šižgorić pa sve do recentnijih, Ante Šupuka, Petra Guberine i velikog Dražena Petrovića.
Nakon predstavljanja sata i na njemu sažete povijesti grada, gradonačelnik Željko Burić uručio je zahvalnice svima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg Adventa – učenicima Srednje strukovne škole koji su izradili adventske kućice i gradskim vrtićima „Maslina“ i „Smilje“ koji su ručno rađenim ukrasima uljepšali perivoj. Direktor Turističke zajednice grada Šibenika, Dino Karađole gradonačelniku se pridružio u proglašenju dobitnika Božićnog medenjaka, nove nagrade u organizaciji Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika za najljepše ukrašen izlog. Prvo mjesto, odnosno nagradu najljepše uređeni izlog, osvojio je Deni Design Danijela Hrga, dok su nagradu za drugo mjesto podijelili Modni salon „Frida“ Đine Grbin, Galerija „Juraj Dalmatinac“ Marka Trive, Galerija „Dana“ Natalije Klarice i „Novi Bagat“ Milenke Mrše.
Stari hrvatski kraljevski grad bogate kulturne i povijesne baštine, grad kojeg kupa Krka koliko i Jadransko more, nad kojim bdiju njegove četiri tvrđave čuvarice i nakon 950 godina živi životom mladića i dokazuje da u njemu zaista vrijedi biti.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: sibenik.hr
D. Šabić, mag. nov.