Apolitični

Povijesna postrojba „kliški uskoci“

   by  perorados 

Ideja o osnivanju povijesne postrojbe poznate pod nazivom „kliški uskoci“ javila se iz želje da se revitalizira povijesna i kulturna baština Klisa te time stvore preduvjeti za turistički i gospodarski uzlet ovog lijepog kraja. Inspiracija se crpi iz najslavnijih isječaka prebogate i turbulentne povijesti Klisa, kada se čuvao i branio ovaj kraj. Tada su prepreku prodoru u Europu predstavljali legendarni hrvatski vojskovođa Petar Kružić, kapetan i knez kliški, i vojska njegovih hrabrih uskoka.

Iako je ideja za obnovom uspomene na slavne kliške uskoke bilo i prije, u novije vrijeme pronašlo se snage i ljubavi prema povijesnim hrabrim vremenima za obnovu ne samo odore, već i duha ovih povijesnih boraca. U ostvarenju ovih ideja priključio se veći broj zaljubljenika u Klis i klišku baštinu.
Povijesna postrojba „kliški uskoci“ pokretni je spomenik nacionalne kulturno-povijesne baštine, koji zajedno s tvrđavom Klis, jednim od najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu, još i danas u sjećanjima održava pripovijest o slavnim vremenima kad je Klis dao svoj obol za gospodarski i svaki drugi prosperitet Europe.
A da bi se koloritom i vizualnom kvalitetom dočarala odora u stvarnom izgledu prošlog vremena, na temelju postojeće literature, likovnih prikaza i muzejske građe, stručni djelatnici Etnografskog muzeja Split, u suradnji s članovima povijesne postrojbe „kliški uskoci“, izradili su idejnu podlogu i prijedlog za izvedbu i izradu dva različita tipa uskočke odore i to odoru uskoka i odoru kapetana.
Osnovni tip uskočke odore, prema dostupnim činjenicama i analogijama, oslanja se kako na starije tradicijske oblike folklornog muškog ruha zaleđa Dalmacije kakve ih bilježi literatura, tako i na njihove oblike s kraja 19. st. kakve je sačuvao spomenuti Muzej kao svoju noviju građu.

Elementi odore uskoka:
1. Košulja – ravnog tipa tunike od odebljeg domaćeg lanenog ili konopljinog platna sa širokom rukavima; vezena na zapešću i ramenima rukava
2. Jačerma – od crvene čoje s metalnim aplikama
3. Hlače – tipa benevreka, od modroga, domaćeg rađenog sukna
4. Pojas – tip struke od raznobojnih vunenih i svilenih niti
5. Čarape – pletene od bijele domaće vune
6. Opanci – pripletaši
7. Kabanica – s kukuljicom i rukavima od domaćeg „mrkog“ sukna
8. Kapa – tip crvenokape sa stožastim tjemenom.

Nasuprot tomu, rekonstrukcija odore kapetana temelji se na opisima i likovnim prikazima iz 16. st. jer više pripada kategoriji povijesnih kostima vezanih za određeni povijesni lik ili osobu, vrlo rijetko sačuvanih u materijalnoj građi. Identitet ove odore izlazi iz uobičajenih tradicijskih okvira kulture odijevanja domicilne sredine, pa u svojoj strukturi (materijalima i kroju) ističe stilske konture zapadnoeuropskog odijevanja visokog društva.

Elementi odore kapetana
1. Košulja – od tanjeg lanenog platna zapadne proizvodnje (zvanog rens ili kambra), onovremena urbana košulja zapadnog kroja
2. Kazak – haljetak od fine crvene čoje, seže do koljena i kopča se jednorednim metalnim dugmadima sredinom prsiju
3. Jačerma – od baršuna s aplikacijama od srmene trake i srebrnim filigranskim dugmadima
4. Hlače – tipa benevreka, od modrog, domaće rađenog sukna
5. Čarape – pletene od bijele domaće vune
6. Opanci – pripletaši
7. Pojas – „trobolos“, levantinski tip istkan svilom
8. Kabanica – s kukuljicom i rukavima od fine crvene čoje
9. Kapa – tip s ravnim tjemenom od crvenog sukna i prevrnutim, krznenim obodom (niskim krznom) u dva dijela s rasporima i orlovim ili sokolovim perom na čelu.

Kliški uskoci, uz prelijepu odoru imali su i oružje u koje spadaju puške tančice ili arnautke, kubura – pištolj na kremen, jatagan, mačevi, veliki noževi – korde, nadžaci, buzdovani i topuzi, helebarde – sjekire i sablje.
Najpoznatiji među svim kliškim uskocima bio je Petar Kružić, veoma popularan i omiljen u narodu kao branitelj dobrih djela.

Izvor: kliskiuskoci.hr

D. Šabić