Apolitični

POVEZANOST IZMEĐU VLAŽNOGA ZRAKA I ŠIRENJA KORONAVIRUSA: ‘Najvažniji dan bit će nam subota’

Dok znanstvenici rade na cjepivu šire se mnoge teorije o opstanku virusa Covid-19 ili koronavirusa u zraku te kako na to utječu vremenske prilike. O tome je za RTL Danas govorila meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

“U fizikalnom smislu zapravo je najjednostavnija i najjasnija teorija koja povezuje širenje virusa sa sadržajem vlage u zraku. Naime, kapljice vlage koje izađu iz našega tijela kada kašljemo ili kada kišemo zapravo se spoje s vlagom iz zraka i ako tih kapljica zraka ima puno one tada padnu na tlo i ne mogu se više širiti dalje kao što se mogu primjerice u suhom zraku”, kazala je.

Potom je upozorila na dinamiku vlage u zraku kakva bi trebala biti idućih dana u Hrvatskoj.

“Možemo vidjeti da je ona sad uglavnom iznad 60 i tako će se i zadržavati. Vjerojatno ste i primijetili da je u vašim stanovima ovih dana negdje oko 30 ili 40 posto, pa se svakako preporuča da se osigura neki dodatni vid vlaženja stanova pogotovo ako ih se još uvijek grije. Najvažniji dan u doglednom periodu će biti subota, a to je ujedno i dan kada će ova aktualna toplina biti na vrhuncu”, najavila je RTL-ova meteorologinja.

treća marčana bura koja nam slijedi bit će znatno jača od ove prve dvije koje smo imali. U unutrašnjosti će to biti sjeverac, a znamo da je to vjetrovito vrijeme zapravo dosta neugodno za ljudski organizam”, upozorila je.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay