Apolitični

Povećan broj kibernetičkih napada na hrvatsku infrastrukturu

U prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je 15 državno sponzoriranih kibernetičkih napada (APT) kampanja, odnosno primjetan je njihov rast, upozorio je ravnatelj SOA-e Daniel Markić na otvaranju Prve SK@UT konferencije, na kojoj se govori o važnosti kibernetičke sigurnosti.

Konferencija u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) namijenjena je institucijama i tvrtkama koje se bave kibernetičkom sigurnošću te akademskoj zajednici, a ravnatelj SOA-e naglasio je da skup pokazuje stratešku važnost koju hrvatski državni vrh prepoznaje u kibernetičkoj sigurnosti.

Napade uspijevamo otkriti u najranijoj fazi, naveo je Markić, a u manjem broju napada koji rezultiraju kompromitacijom informacijskih sustava, provodi se učinkoviti proces odgovora na računalni incident i pomaže napadnutom tijela.

SK@UT je u 2021. detektirao 14 državno sponzoriranih kibernetičkih napada, godinu dana kasnije detektirano ih je 19, a u prvih šest mjeseci ove godine smo već detektirali 15 državno sponzoriranih kibernetičkih napada. To znači da se povećava broj napadača i broj napada, ali i broj meta u Hrvatskoj, upozorio je.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr