Apolitični

‘Potrebe za vodikom su sada već prilično velike i tu je velika šansa za naše tvrtke‘

Poticaji za nabavu vozila na vodik, proizvodnju elektrolizatora, izgradnju punionica i razvoj tehnologije za uplinjavanje otpada. To su neke od ključnih odrednica predložene Hrvatske strategije za vodik od 2021. do 2050., koja je predstavljena članovima Hrvatske gospodarske komore.

– Strategija se temelji na četiri smjernice – proizvodnji vodika, pohrani, korištenju te obrazovanju i razvoju. Proizvodnja je temeljena na niskougljičnom vodiku, naglasak je na razvoju novih tehnologija, odnosno elektrolizi vode, a tu su i piroliza ili uplinjavanje otpada – iskaknuo je na skupu u HGK načelnik Sektora za energetsku politiku i planiranje u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Vjekoslav Jukić.

U osvrtu na izložene ciljeve državne strategije za vodik, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac podsjetila je, među ostalim, kako je Europska unija globalni lider u ovoj tehnologiji jer se od dvjestotinjak projekata u svijetu koji se bave razvojem i primjenom tehnologije vodika, na EU odnosi njih 55 posto.

– Ovom strategijom Hrvatska bi trebala ući u taj prestižni klub zemalja koje razvijaju vlastite tehnologije i konkretnije pridonose postizanju zelenih ciljeva EU – ocijenila je Marija Šćulac Domac.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay