Apolitični

Potravlje njeguje tradicijsko lončarstvo

Potravlje je malo i lijepo mjesto nadomak Sinja poznato po svojim rukotvorinama, lončarskim proizvodima koji samo rijetki žele ovu tradiciju otrgnuti zaboravu. Stoga se turistička zajednica grada Sinja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH dosjetila da i ove godine organizira edukativnu radionicu „Tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja”. Podsjetimo, zanimljivo i vrlo rijetko kod nas, tradicijsko lončarstvo od prije dvije godine ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te ga je Ministarstvo kulture nominiralo za zaštitu UNESCO-a.

 

Radionica se ove godine održava 10. studenoga (utorak) u 18:00 sati u prostorijama galerije Sikirica na 3. katu. Iskustvo je pokazalo ispravnost u vođenju radionice, pa su organizatori odlučili da i ove godine radionicu vodi gospodin Ivan Knezović koji je među posljednjima koji se bave ovim tradicijskim zanatom. Polaznici će i samostalno, ukoliko žele, izrađivati glinene posude uz asistenciju mentora Knezovića.
Ove godine su pripremljeni i prigodni suveniri koji će se dijeliti svim posjetiteljima ove radionice. Svi zainteresirani prijave mogu poslati na e-mail: info@visitsinj.com ili se prijaviti putem telefona na broj 021/826-352 do ponedjeljka u 12:00 sati.
Prijavite se u radionicu kako bi tradicijski zanat ručnog lončarstva dobio na zamahu i opstanku.
Više u kategoriji: Kulturna baština; Hobi
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.