Apolitični

Potpun križni put prema Gospinom gradu

U 300. obljetnici krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, dugogodišnji projekt Sinjske kalvarije prema Gospinom gradu privodi se kraju postavljanjem dviju postaja Križnog puta. U utorak 1. ožujka, iz Ljevaonice umjetnina Ujević iz Zagreba stigle su 11. i 12. postaja.
Autor jedanaeste postaje – Isusa pribijaju na križ je akademski kipar Vene Jerković. Model postaje autor je darovao Svetištu i Župi Gospe Sinjske bez umjetničkog honorara. Novčana sredstva za lijevanje postaje u broncu darovala je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu. Autor dvanaeste postaje –Isus umire na križu je akademski kipar Ivan Klapež, a izradu dvanaeste postaje financirala je Splitsko-dalmatinska županija.
Od davnine je bila želja puka i fratara sinjskog kraja da se na gradu postave postaje Križnog puta. Godine 1998. želje i planovi su se počeli ostvarivati suradnjom predstavnika ondašnje sinjske vlasti pod vodstvom gradonačelnika Mate Jukića, kipara Stipe Sikirice, Josipa Marinovića, Damira Ujevića vlasnika Ljevaonice umjetnina u Zagrebu, fra Eugena Poljaka i fra Mirka Marića, predstavnika Samostana Gospe Sinjske. Od tada projekt se ostvarivao u etapama uz potporu samostana, grada, pojedinaca i institucija.
Izrada postaja započela je 1998., a u izradi su sudjelovali umjetnici Mile Blažević, fra Duje Botteri, Kazimir Hraste, Kuzma Kovačić, Josip Marinović, Stipe Sikirica, Stjepan Skoko, Ante Starčević, Marija Ujević, Miro Vuco, Jure Žaja, Nikola Vrljić, Ivan Klapež i Vene Jerković.
Gvardijan fra Petar Klapež zahvaljuje u ime samostana i Svetišta Gospe Sinjske svim dobročiniteljima koji su pomagali da se ovaj veliki projekt za svetište i Grad Sinj ostvari u 300. obljetnici krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske. Ujedno poziva sve vjernike Župe Gospe Sinjske, Gospine štovatelje i ljude dobre volje da sudjeluju na blagoslovu i molitvi križnog puta koji će se obaviti u petak, 18. ožujka u 15 sati.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.