Apolitični

Posve nova tehnologija: Švedski znanstvenici napravili punjivu bateriju na bazi betona!

Zamislite da primjerice betonska zgrada od dvadeset katova može skladištiti energiju poput ogromne baterije. Zahvaljujući jedinstvenom istraživanju švedskih znanstvenika, to bi jednog dana moglo postati stvarnost.

Njihova betonska baterija ima prosječnu energetsku gustoću od 7 vatsati (Wh) po kvadratnom metru (ili 0,8 vatsati po litri). Energetska gustoća koristi se za izražavanje kapaciteta baterije, a skromna procjena jest da bi baterija švedskih znanstvenika, koju je predstavilo Sveučilište Chalmers, mogla imati i više od deset puta bolje performanse. Ipak, energetska gustoća njihove baterija i dalje je niska u usporedbi s komercijalnim baterijama, ali to se ograničenje može premostiti zahvaljujući ogromnom volumenu baterije, odnosno činjenici da se ona može u zgradama napraviti da bude poprilično velika.

Jedna od najvećih kvaliteta te betonske baterije jest da je punjiva.

Mogla bi se upariti sa solarnim panelima primjerice, za pružanje električne energije te postati energetski izvor za nadzorne sustave na autocestama i mostovima, gdje bi senzori koje napaja betonska baterija mogli otkriti koroziju ili pucanje materijala, kaže dr. Zhang.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay