Apolitični

Postignut međunarodni sporazum o zaštiti međunarodnih voda

Delegati UN-a postigli su povijesni dogovor o zaštiti morske bioraznolikosti u međunarodnim vodama.

Živi morski svijet u međunarodnim vodama do sada je bio vrlo malo ili nimalo zaštićen, a to bi trebao promijeniti navi sporazum pod nazivom High Seas Treaty, koji je podržalo  193 država širom svijeta na sjednici UN-a.

Do sporazuma je došlo nakon dugih 38-satnih razgovora, koji su uslijedili nakon godina zastoja oko sporova u vezi s pravima na ribolov i financiranje, s glavnim problemom koji se odnosio na pravednu razmjenu morskih genetskih resursa (MGR).

MGR kao što su dubinske spužve, morske alge i bakterije, pokazuju se kao sve korisnija i unosnija područja razvoja u farmaceutskim proizvodima, industrijskim procesima i proizvodnji hrane. Razumljivo je da su siromašnije zemlje imale veliku zabrinutost oko pristupa tim resursima i njihovim prednostima, budući da velik dio financiranja istraživanja i komercijalnih interesa u MGR-u potječe iz najbogatijih zemalja.

U novopredloženim zaštićenim područjima, države su se složile s ograničenjima ribolova, pomorskih ruta i dubokomorskih aktivnosti kao što je rudarstvo, što bi zahtijevalo nove postupke procjene okoliša. Tek treba odrediti kako će se tim zaštićenim područjima upravljati i kako će se projekti financirati.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr

Foto: Pixabay