Apolitični

Postavljen spomenik Tinu Ujeviću u Makarskoj

Spomenik Tinu Ujeviću otvoren je prigodnim svečanim programom na istoimenom makarskom trgu.

Tako je i službeno pred brojnim posjetiteljima otkriven spomenik jednom od najvećih hrvatskih pjesnika, inače rad akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.
Večer prožetu Tinovim stihovima otvorila je voditeljica programa Žana Šulenta, između ostalog kazavši da građani Makarske mogu biti posebno ponosni što će na ovaj način obilježiti pjesnikom rođendan, život, bivanje u Makarskoj te riječ po kojoj je ostao trajno. Čast samog otkrivanja spomenika pripala gradonačelniku Makarske Tonću Biliću koji je svoj govor okupljenima započeo stihovima Notturna. – Parafrazirajući ove Tinove stihove dopala me je čast da u ulozi prvog čovjeka drage nam i prekrasne Makarske, na večerašnjoj svečanosti ukažemo trajnu čast i poštovanje jednom od najvećih hrvatskih pjesnika i bardu pjesničke riječi, našem Tinu Ujeviću.

Spomenik Tinu Ujeviću


U svojoj najranijoj dobi on je uočio ljepotu ovog malog podbiokovskog gradića proričući mu budućnost turističkog središta, u što se ovaj grad i pretvorio. Nadahnjivao je iznimnim talentom novu mladost, trsio putove ljudske zbilje i univerzuma, a danas građani Makarske svom sugrađaninu u čast podižu ovaj prekrasan spomenik. Prošlo je 10 godina otkako je počela rekonstrukcija i uređenje Trga Tina Ujevića. Tada smo dobili priliku i počeli s realizacijom projekta stare gradske jezgre koja je ogledalo svakog grada, a postavljanjem ovog spomenika došlo smo do završne faze – kazao je gradonačelnik Bilić zahvalivši se autoru spomenika na, kako se izrazio, velikom daru ljepotici Dalmacije Makarskoj. Okupljenima se obratio i sam kipar, akademski umjetnik Tomislav Kršnjavi. – Spomenik je od početka bio zamišljen baš za ovu lokaciju i moram priznati da sam dugo promišljao o Tinu i na koji način izvesti ovaj projekt, s obzirom na to da su ovom pjesniku već podignuti spomenici u Zagrebu i rodnom Vrgorcu, koje je svatko od autora riješio na svoj način. Meni je njegova pjesma Igračka vjetrova dugo godina bila posebno draga i iz nje mi je nikla središnja ideja, o Tinu koji piše pjesmu, ali je ne završava do kraja već zastaje na posljednjoj strofi, kod riječi „dušo stvorena” – objasnio je autor. Posljednji čin sinoćnje svečanosti pripao je Aleksandru Srziću, koji je prije nekoliko godina završio svoj projekt „Moja glazba Tinu” u kojem je uglazbio neka od najpoznatijih Ujevićevih djela, a koja su sinoć interpretirali Nada Sumić i Petar Kelvišer. Svoju je ulogu poslovično dobro odradio i Vojo Malešević čitajući ulomke iz Tinove autobiografije koji oživljavaju njegovo sjećanje na mladost provedenu u Podbiokovlju.