Apolitični

Postanite vinski ekspert u društvu – evo što je bitno kod kušanja vina

Naučiti kako kušati vino nije ništa drugačije od učenja kako zapravo cijeniti glazbu ili umjetnost. Rezultat takvog učenja je zadovoljstvo koje je proporcionalno trudu koji ste uložili. Što više izbrusite svoja osjetila, bolje ćete razumjeti i više ćete uživati u nijansama i detaljima kod velikih vina. Vrijeme i trud koji uložite u treniranje vašeg nepca vrlo je korisno, ali nadasve jako zabavno.

Za kušanje vina vrlo je važan osjet njuha. Naime, kada vino pomirišete potrebno je razlučiti suptilne mirisne teme koje su utkane u složena i velika vina. Vinske arome su veoma kompleksne i čine najbitniji segment pri degustaciji. Vaš nos je ključ vašeg nepca. Kada ste jednom naučili kako mirisati vino, razvit će se sposobnost da izolirate okuse. Primijetit ćete način na koji se odvija interakcija između mirisa i okusa i ponekad će vam uistinu biti teško naći riječi kao bi ih opisali.

Iako ne postoji ispravan ili pogrešan način kako naučiti razlikovati mirise i okuse u vinu, ipak postoje neka nepisana pravila. Prije svega, morate biti fokusirani, pronaći vlastiti pristup kušanju i njega slijediti. Ako stvarno želite (na)učiti o vinu, određena predanost je uistinu potrebna. Kada god imate čašu vina u ruci, steknite naviku da uzmete minutu da izuzmete sve ono što vas ometa iz okoline i da se usredotočite na izgled vina u čaši, a potom na mirise i okuse te na onaj završetak koji vino ostavlja na vašem nepcu.

Naravno da pijenje hladnog rosé vina iz plastične čaše na nekoj vrtnoj zabavi ne zahtijeva isti trud kao i pijenje tog istog vina iz čaše koja je dio posebne serijske proizvodnje staklenih vinskih čaša. Sigurno ste mnogo puta čuli kako kažu da je svako vino koje vam se sviđa ujedno i dobro vino. To je točno tek u slučaju da je vaš cilj samo pijenje i uživanje u vinu, što je potpuno različito od pravog razumijevanja i vrednovanja vina.

Ako naučite ispravno kušati vino, moći ćete identificirati mirisne komponente i glavne okuse; razlikovat ćete i pojedine karakteristike koje pripadaju određenoj sorti grožđa. Ujedno ćete i prepoznati određene nedostatke loših vina. Budite uvjereni da postoje loša vina na tržištu i da nisu sva u kategoriji jeftinih vina. Ponekad se dogodi da je rezultat lošeg čepa ili nepravilnog skladištenja loše vino.

Kao vinski početnik, pretpostavljamo da znate osnovne razlike između bijelih i crnih vina, ali vrlo je važno poznavati sve tipove vina kao i sve sorte grožđa. Uhvatite se istraživanja najvažnijih bijelih i crnih sorti kao što su chardonnay ili cabernet sauvignon, zinfandel. Pronaći ćete mnoštvo zanimljivih informacija koje će vas navesti da istražujete dalje i dalje sve dok ne upijete dovoljno znanja o vinima.

Vjerujemo da će kušanje vina postati vaš omiljeni hobi.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr
P. Mimica, mag.ing.agr.