Apolitični

Posjetite kulinarsko natjecanje Zlatna Solinka!

Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije organizator je kulinarskog natjecanja Zlatna Solinka, jednog od 5 natjecanja unutar Hrvatskog kuharskog kupa koji ima tradiciju dugu 11 godina. Solin je po prvi put domaćin ovog natjecanja koje će se održati od 3. do 5. ožujka 2016. u Restoranu Gašpić. S obzirom na to da su organizatori imali zadatak odrediti i ime manifestacije, a želja im je bila podići svijest o ugroženosti endemske vrste pastrve, odnosno pastrve solinke, odatle i naziv i tema manifestacije.

 

Ova mekousna pastrva živi u rijeci Jadro, ali još je ima i u Žrnovnici i Vrljici. Namjera je educirati javnost o tome kako tu endemsku riblju vrstu ugrožavaju onečišćenje okoliša, industrijalizacija i urbanizacija slijevnog područja, prometnice, kamenolomi, tupinolomi, cementna industrija, kanalizacija, kao i prelov i ribogojilišta. Iako ćete u propozicijama natjecanja pronaći pastrvu, neće se koristiti spomenuta endemska vrsta, već obična potočna pastrva na koju smo svi navikli. Hrvatski kuharski kup svojevrsni je festival povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

 

Hrvatski kuharski kup predstavlja ciklus od pet zasebnih natjecanja od kojih se prvo održava krajem turističke sezone u listopadu, a posljednje u svibnju, odnosno prije početka nove turističke sezone. Tako je omogućeno svim zainteresiranim sudionicima, pa i onima iz obalnih krajeva da sudjeluju na svim natjecanjima te osvoje titulu pobjednika kupa i prestižnu „kristalnu kuhaču”. Natjecanje prate četiri suca, vrhunski kuhari članovi Hrvatskog kuharskog saveza, a natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske koji pripremaju tri slijeda jela:
Hladno predjelo: Svečana hladna plata pripremljena od humusa, svježeg sira i piletine
Glavno jelo: toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od pastrve solinka, povrća i kukuruzne krupice Podravka
Desert: pripremljen od suhih smokava, čokolade i orašastih plodova (badem ili orah)

U sklopu natjecanja organizirat će se edukativna i interaktivna radionica kuhanja za djecu iz DV Cvrčak te gastro prezentacije, a za sudionike natjecanja i goste izlet i gastro tura u cilju prezentacije Solina.
Više u kategoriji: Hrana; Turizam
Izvor i foto: solin.hr
D. Šabić, mag. nov.