Apolitični

Posebna atrakcija uz Cetinu- putopis drugi dio

Posebna atrakcija uz Cetinu – stare kamene vodenice u starohrvatskoj arhitekturi
Naime, nizvodno od kamenog hanskog mosta na lijevoj obali Cetine nižu se naselja Gala, Otok, Udovičići, Ruda i Grab, selo smješteno na istoimenoj rijeci, pritoku Cetine. Lijepo je i slikovito, ugodno za oko, a njegova rječica je oduvijek bila bogata racima i cetinskom pastrvom. I raka i autohtone cestinske pastrve, gotovo je nestalo u vodama Graba i zbog urbanizacije mjesta, ali ta rječica još nikad nije presušila. Inače, na rječici Grab nekoć je bilo sedam starih vodenica, od kojih je najstarija i najzanimljivija Ike i Petra Samardžića. Za mlinara Iku ističu kkao je jedan od najpoznatijih kipara naivaca u Cetinskom kraju, a uspješan je i narodni pjesnik i pripovjedač.
Naime, Ikina i Petrova vodenica je stara oko pet stotina godina, zaštićena je i još melje žito, odakle se širi miris brašna i od ovogodišnje samljevene pšenice u tamošnjim teškim kamenim žrvnjevima. Iako motorna vozila istiskuju konje i mule iz prometa, no još uvijek, iako smo u dvadeset i prvom stoljeću, tehnici se odupire i magarac na kojemu seljaci dogone žito u mlinicu. Teško će ta žilava, pametna, ljupka i ‘sveta’ životinja izumrijeti u tom kraju, iako se za nju uvriježila izreka kako je tvrdoglava…, jer u brdskim predjelima Dalmacije još uvijek služi i kao osnovno prijevozno sredstvo. Samardžićeva vodenica u Grabu je zanimljivija i zato što je u njoj Danijel Marušić snimio kadrove popularne televizijske serije ‘Ero s onoga svijeta’ koju je, sjetit će se naši čitatelji, prikazivala, reprizirala Zagrebačka televizija.
Nedaleko od rijeke Cetine sagrađen je i novi sportsko-rekreacijski centar u Sinju nadomak sportskog aerodroma u Sinjskom polju zahvaljujući Mediteranskim igrama (MIS) »Split 1979«. U sastavu centra je lijep i prostran hipodrom, takav jedini na cijelom području Dalmacije, a uz to i štale, te drugi sadržaji neophodni za držanje konja. Sportski centar ima i terene za rekreaciju te mali zoološki vrt, kao i Školu jahanja, a tu godinama djeluje i Alkarska ergela za uzgoj konja za vitešku igru Sinjsku alku. Privlačan je ne samo za konjoljupce nego i za sve rekreativce, znatiželjnike. U neposrednoj blizini hipodroma, u Glavicama, je i atraktivni Sportski centar ‘Mustang’ obitelji Jenjić.
Alka, hipodrom, ‘Mustang’… – također atraktivni sadržaji i mamac za turiste
Čini se, pak, kako su najprivlačniji živopisni predjeli Cetine od Trilja do njezina ušća u more u Omišu, koja je nedavno premošćena modernim mostovima poput spojeva obale te rijeke zahvaljujući izgradnji autoceste Zagreb-Dugopolje (Split)-Šestanovac-Zagvozd-Ravča (Vrgorac)-Mali prolog-Nova Sela-Dubrovnik, te brzoj cesti (prva dionica) Bisko-Čaporice. Osim dvaju jezera, akumulacije HE »Đale« i Prančevići HE »Zakučac«, itekako je zanimljiv kanjon te rijeke od Blata na Cetini, napose Velika i Mala Gubavica u Zadavraju, baš kao HE »Kreljavac« koja je sagrađena 1912. godine, kao prva na toj rijeci, a svojedobnoi najveća na Balkanu te jedna od prvih u Zapadnoj Europi. Koristi koncetrirani pad slapova Velike i Male Gubavice, prirodnih fenomena u dalmatinskom kršu, čime se ponose ne samo mještani Zadvarja i okolice. Također su atraktivni i živopisni krajolici uz kanjon Cetine od Zadvarja do Radmanovih mlinica, glasovitog izletišta Splićana, kao turistička destinacija. No, i ta je dionica rijeke kao stvorena za vodene sportove (kanu, rafting, plivanje, skokovi… u što su se mogli uvjeriti i mnogi rekreativci dilje ovogodišne iznimno bogate turističke sezone ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji..

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Tekst i foto: Nedjeljko Musulin