Apolitični

Poruka ministru Splićanke zaražene koronavirusom: “Arena puna praznih kreveta, liječnici u skafanderima, a mene liječi moja obitelj bez opreme”

OVAJ tekst je ispovijest žene zaražene koronavirusom. Njezini podaci su nam poznati, ali je zbog zaštite obitelji i sebe molila da ih ne objavimo. Ispovijest je pročitala, do nas je stigla u tonskoj poruci i prenosimo je s minimalnim redaktorskim zahvatima:

Pismo ministru Viliju

“Dakle, ovo je pismo koje bih htjela poslati ministru Viliju, zato što imam par pitanja za ministra, stožer i cijeli zdravstveni sustav, jer mi neke stvari stvarno nisu jasne, ali pitanja ću postaviti na kraju. Prvo ću ispričati svoju priču.

Idemo od početka: dakle, ja sam zaražena koronavirusom. Iz Splita sam, kažu među prvih sedam u Splitu, majka sam troje djece, imam 42 godine. Koliko znam, nisam bila ni s kim u kontaktu tko ima koronavirus, a nisam ni bila u inozemstvu…

E, sad ja imam par pitanja: Mene zanima šta je to kućno liječenje od takozvanog smrtonosnog virusa? Koje će to osoblje provesti moje kućno liječenje? Moj suprug i troje djece, bez ikakve zaštite dok vas oni na infektologiji pregledavaju u astronautskim odijelima?

Otkako sam bolesna, nitko me nije kontaktirao ni pitao kako bolest, napreduje ili ne napreduje. U međuvremenu je i moj kolega s posla pozitivan i moja nevjesta, također. Svi idu na kućno liječenje. Moja nevjesta je čak inzistirala da ostane u bolnici, jer joj suprug, moj djever, spada u rizičnu skupinu, on je visokotlakaš. Odlučili su ga testirati, negativan je i poslali su ga kući da je liječi. Dakle, imam kolegu s posla koji ima četvero djece i suprugu, obitelj mog djevera, dvoje djece i on, visokorizičar, kod mene doma troje djece i suprug, to je četvero ljudi. Ukupno 12 potencijalno oboljelih.

“Danas mi je loš dan”

Ispraznili su bolnicu na Križinama, čeka bolesnike, Arena u Splitu priprema krevete. Moje pitanje je za koga ako smo svi poslani na kućno liječenje i možemo doći u bolnicu jedino ako krene otežano disanje i ako smo stvarno loše. —

Mislim da ste to napravili odmah, odlučili ste poslati bolesne kući dok su vam bolnice prazne i odlučili ste ugroziti moje najbliže. Mogli ste ih barem sačuvati od mene same, dok nisu zaraženi, ali niste.

I zato mislim da biste vi trebali pljeskati mojoj obitelji, mome mužu, obitelji svih koji imamo koronavirus i liječimo se u vlastitim kućama, bez maski, bez zaštite, bez adekvatne opreme. I hvala ni na čemu. Eto toliko od mene”, stoji u poruci žene s koronavirusom.

Cijelo pismo i članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay