Apolitični

Porsche proizvodi gorivo koje bi zadržalo vozila s unutarnjim izgaranjem na cestama i avione u zraku

Vozila na fosilna goriva nastavit će se kotrljati cestama diljem svijeta još desetljećima, no u tom će procesu jednostavno koristiti znatno ekološki prihvaltjivije gorivo.

Porsche zajedno s mnoštvom partnera radi na komercijalizaciji ugljično neutralnog tekućeg goriva, koje bi moglo značiti veliku promjenu u borbi za očuvanje okoliša, ako se njegova proizvodnja dovede na industrijsku razinu.

Naziv goriva koje Porsche i partneri razvijaju glasi eFuel, a riječ je o sintetičkom benzinu koji izgara identično kao i tradicionalna fosilna goriva, no ima minimalan učinak po okoliš.

Istražujemo eFuel goriva kao dodatak (električnim vozilima), rekao je na konferenciji za medije Jan Ohmstedt, šef eFuel projekta u Porscheu. Pojasnio je da je to inovativan način kako očistiti postojeća vozila s unutarnjim sagorijevanjem, prije nego li ih se u potpunosti zamijeni s još zelenijim električnim vozilima.

Isto gorivo moglo bi se koristiti i kao gorivo za klasična vozila, što bi automobilsko nasljeđe održalo na životu i održivim još dugo u budućnosti. Upravo ta je činjenica posebno značajna Porscheu, čijih je 70 posto vozila koje su ikad proizveli, još uvijek u pogonu i na cestama.

Porscheovi partneri zapravo su velike i svjetski dobro poznate kompanije poput ExxonMobila, Siemens Energy, Enela, Gasca i drugih. proteklog je mjeseca započet rad na piulot tvornici u Čileu.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay