Apolitični

Popuštanje mjera opreza kod mnogih je izazvalo problem kakav nisu mogli ni zamisliti: ‘Bilo mi je lakše dok sam bila u akutnom strahu’

‘Bilo mi je lakše stajati kod kuće i ne izlaziti. Bilo mi je lakše dok sam bila u akutnom strahu koji me tjerao samo na to da budem poslušna. Sad kad je situacija malo opuštenija, kad je došlo vrijeme da mogu misliti svojom glavom, užasno se osjećam’, riječi su zaposlene mlade žene čije vam ime nećemo otkriti, jer i ovo intimno svjedočanstvo je nekako previše za podijeliti s javnošću. Ali tako dobro opisuje nevjerojatnu situaciju u kojoj su se mnogi od nas našli da je teško naći bolji uvod u ovu temu.

‘Mrzim kad je mene red za ići u trgovinu. Mrzim. A znaš kako sam uvijek voljela ići u kupovinu, pa makar samo po hranu, loviti akcije, tražiti nove proizvode. Sad mi boravak s drugima u istoj trgovini izaziva strahovitu nelagodu. Svi su mi preblizu. Strašno.’ riječi su njene vršnjakinje, iz drugog grada, ali iste situacije.

‘Ne razumijem kako su svi toliko ležerni? Prolaze kraj mene, očešu se bez pardona. ‘Samo da ovo uzmem s police’. Ma uzmi sad što god hoćeš. Došlo mi je da je pošaljem..’, još je uzrujanija naša treća sugovornica, a potpisnica ovih redaka slaže se i s jednom i s drugom i s trećom. Pa zabrinuta i za jednu i za drugi i za treću, a pomalo i za sebe, okreće broj psihologinje. Sande Puljiz Vidović, ravnateljice Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.

Što nam to izaziva tjeskobu od izlaska iz kuće i kako je to uopće moguće, kad smo u svim ovim jadnim, ‘izoliranim’ tjednima kukali što ne smijemo vani, pitamo našu sugovornicu.

– Posljedica je to nekoliko faktora. S jedne strane, stalno smo slušali kako nam autoriteti, pri tome mislim na stručnjake iz Stožera, govore kako treba izlaziti što manje pa osjećamo krivnju kad idemo izaći iz kuće. S druge strane, a ovo je osobito primjetno kod osoba koje vode računa o drugima, bojimo se da ćemo svojim ponašanjem ugroziti druge. A tu je i treća dimenzija, ljudi su prilagodljiva bića i u proteklim tjednima prilagodili smo se na novu situaciju. A tu je još i strah od budućnosti, još jedan razlog za zabrinutost i tjeskobu… Sve to zajedno može izazvati osjećaj tjeskobe kod izlaska iz kuće – objašnjava nam psihologinja Puljiz Vidović.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay