Apolitični

Popularna Verdijeva Traviata u siječnju u zagrebačkom HNK-u!

Zagrebačkom premijerom opere Traviata, prvotno izvedene u Rijeci 2009. godine, otvorili smo u rujnu novu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu; novu, 2016. godinu opet započinjemo uz dvije izvedbe ove omiljene Verdijeve opere, ovaj puta pod ravnanjem Josipa Šege, u režiji Janusza Kice. U jednoj od glavnih uloga u drugoj izvedbi nastupa kazahstanski tenor Medet Chotabayev – ovom višestruko nagrađivanom pjevaču, glavnom solistu operne kuće Astana u Kazahstanu, ovo će biti prvi nastup u HNK-u Zagrebu!

Izvedba:  13. siječnja, 19.30
Ova tragična ljubavna priča o ljubavi kurtizane Violette Valery i Alfreda Germonta nastala je prema Dumasovu romanu Dama s kamelijama, a zacijelo je najpoznatija opera unutar melodramatskoga žanra. Venecijanska praizvedbe opere Traviata održana je davne 1853., a 163 godine kasnije, popularnost skladatelja i djela ne jenjava.
Verdi je Traviatu napisao za samo četiri tjedna, a djelo je uz opere Rigoletto i Trubadur dio njegove Latinske trilogije koja se bazira na „deformiranim” protagonistima, a koji kroz ljubav proživljavaju transformaciju. Opera se izvodi u integralnoj verziji kako je postavljena muzički i scenski na premijeri u HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.
Dirigent je Josip Šego, a redatelj Janusz Kica. U predstavi nastupaju: Sanja Kerkez, Helena Lucić Šego, Tanja Ruždjak, Nikša Radovanović/ Medet Chotabayev, Vitomir Marof, Božimir Lovrić/ Siniša Galović, Ozren Bilušić, Antonio Brajković/ Alen Ruško, Ivica Trubić/ Robert Palić , Mario Bokun, Ivan Šatalić. Opera se izvodi na talijanskome izvorniku uz prijevod Nenada Turkalja.
HNK Zagreb raduje se vašem dolasku.

Više u kategoriji: Kultura
Izvor i foto: hnk.hr
D. Šabić, mag. nov.