Apolitični

‘Pomor spužvi, periski, kunjki i ponegdje dagnji krenuo je iz južnog Jadrana i širi se prema sjeveru‘

HOROR NA MORSKOM DNU: ‘Ronim 35 godina, ali takav masovni pomor nikad nisam vidio! Bojim se da im se ne dogodi isto što i periskama…‘

– U moru oko Silbe dogodio se pomor školjki kunjki – tvrdi Krešimir Serdarušić, zaljubljenik u more i dugogodišnji ronilac iz Zagreba, koji ljeto provodi na Silbi, a svoje opažanje podijelio je u Facebook grupi “Silba u srcu”.

“Doslovno pomor!! Nema više ni jedne žive kunjke! Nažalost, izgleda da je i do Silbe došla ta pošast. Pomor spužvi, periski, kunjki i ponegdje dagnji krenuo je iz južnog Jadrana i širio se prema sjeveru. Grozno. Ne želim ni zamisliti implikacije na ekosustav mora, na ribolov… Tužno”, napisao je u svojoj objavi, prenosi Otvoreno more.

– Prije petnaest dana ronio sam sa sjeverne strane Silbe, prema Olibu. Začudio sam se koliko je bilo kunjki, na stotine po stijenama na dubini od oko tri metra. Već sedmu godinu ronim na tom području od nekih kilometar, kilometar i pol, koje je poznato po kunjkama. Prije deset dana, kada sam opet prolazio, ubrao sam nekoliko njih za jelo i kad sam ih kod kuće čistio, jedna se otvorila i jako je zaudarala. Kunjke se inače teško otvaraju, a čim sam osjetio smrad, znao sam da nešto nije u redu.

Navalili lešinari

Druga neobična stvar koju sam primijetio je da je po stijenama s kunjkama bilo jako puno volaka, koji su poznati kao morski lešinari. Očito je već tada počeo proces masovnijeg ugibanja i raspadanja. Zadnji put sam na istom mjestu ronio prije tri dana. Nijedna kunjka više nije bila živa. Od najmanje do najveće, na tisuće uginulih školjki. Takav masovni pomor nikad do sada nisam vidio, a ronim 35 godina i jako dobro poznajem more – rekao nam je Krešimir Serdarušić.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay