Apolitični

Pomaže li Sumamed zaraženima od koronavirusa?

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je na Twitteru i Facebooku objavio kako “hidroksiklorokin i azitromicin, u kombinaciji, mogu postati jedan od najvećih preokreta u povijesti medicine”. Pritom je mislio da ta dva lijeka zajedno uspješno liječe oboljele od koronavirusa. Prvi lijek je najpoznatiji po tome da liječi malariju, a drugi je antibiotik azitromicin, u Hrvatskoj puno poznatiji pod imenom Sumamed.

Čini se da je baš tako bilo. Trump je očito čuo za istraživanje francuskog instituta koje je, na doduše malom uzorku pacijenata, pokazalo da ta kombinacija djeluje. U međuvremenu su iz Francuske stigle i vijesti kako se gradonačelnik Nice Christian Estrosi, jedan od tisuća Francuza zaraženih koronavirusom, izliječio upravo na taj način i to po preporuci liječnika Didiera Raoulta.

Ako je čestito napravljena, navedena studija je na relativno malom broju ispitanika pokazala da kombinacija gore navedena dva lijeka djeluje na način da skraćuju trajanje bolesti i poboljšava kliničku sliku te time i prognozu bolesnika – tvrdi  dr. Jurica Nazlić, specijalist kliničke farmakologije i predsjednik Povjerenstva za lijekove KBC-a Split .

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay