Apolitični

Poljički soparnik – raj za nepce

Pečen soparnik

Prije mjesec dana Terracon News je objavio jednu zanimljivu priču o gospođi Miri Kuvačić i njenoj pripremi soparnika. Budući da je ona bila presretna kako je priča predstavljena široj javnosti, pozvala nas je u goste u znak zahvalnosti, što smo sa srcem prihvatili. Jer, tko jednom proba ovu vrhunsku deliciju, a uz to i poslužen „punoga“ srca, teško da će to zaboraviti. Mnogi bi se zasigurno složili s nama pogotovo jer je uistinu riječ o vrhunskom soparniku i to poljičkom (autohtonom) koji, kako je potvrđeno, najbolje već godinama priprema, peče i proizvodi gospođa Mira Kuvačić iz Gata, malog mjesta u omiškom zaleđu. Naime, Mira je i osvajala brojne nagrade na gurmanskim i kulinarskim natjecanjima u pripravi soparnika. Nemali broj puta Zagrepčani, Slavonci, Istrani, a posebno Dalmatinci imali su mogućnost isprobati njeno „djelo ruku“ koje se priprema na poseban i zahtjevan način. Poljički soparnik uveden je u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalna kulturna baština na što smo svi ponosni, a posebno Poljičani. Sa poštovanjem i zadovoljstvom tim Terracon News-a se 31. listopada zaputio u Gata kod Mire Kuvačić kako bi kamerom zabilježio i još se jednom uvjerio u njenu specijalnost priprave najboljeg soparnika u državi.
Veliki pozdrav obitelji Kuvačić, a posebno gospođi Miri, prvakinji u izradi najukusnijeg poljičkog specijaliteta, uz želje da što više ljudi uživa u ovom iznimnom gastronomskom specijalitetu i hvale vrijednoj gostoljubivosti obitelji Kuvačić.

Donosimo vam video priču

Tim Terracon News-a