Apolitični

Poljički soparnik osladio nepca mnogima

Poslužen soparnik

Poljički soparnik osladio nepca mnogima

DUGI RAT – U sklopu 16. Dugoratskog ljeta, a u organizaciji Opčine Dugi Rat i Društva Poljičana „Sv. Jure“ – Priko, u dugoratskoj lučici održan je 13. po redu Festival poljičkog soparnika. U uvodnim rijećima nazočnima su se obratili, Jerko Toglić, načelnik opčine i društva poljičana, koji su okupljenim građanima poželjeli dobrodošlicu. Potrebno je kazati kako je radi vaterpolo utakmice fešta počela nešto ranije, i oko 4000 nazočnih ubrzo su razgrabili oko 500 soparnika, koji su bili u prodaji, ali cijelu večer pekli su se novi i nudili na prodaju, koji su za tren nestajali.


I Stručno ocjenjivačko povjerenstvo imalo je delikatan posao, da od raspoloživih 2o komada soparnika po ukusu, izgledu i vanjštini odrede najbolje, iz svih krajeva Poljica, čiji vlasnici će dobiti zaslužena priznanja. Tako je sa 134 boda, prvo mjesto osvojio Nedjeljko Tomić, druga je Marica Grgat, sa 122 boda, koliko je imao i Ante Šarić. Priznanja za treća mjesta su dobili. Anita Tomić,(sa 120 bodova, te Mira Kuvačić (sa 119 bodova), koliko je imala i Ivana Alfirević, kojima su zaslužena priznanja uručili načelnik Općine ing. Jerko Roglić i Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.
To je bila prilika da gosp. Blaženka Bobana pitamo da li je ovom prilikom prvi put u Dugom Ratu?, pa je ljubazno rekao: „Premda ovdje nisam prvi put, jer sam i ranije kao solinski gradonačelnik i kao dugoratski zet dolazio.“
A kako Vam se sviđa ova fešta? Upitali smo uglednog gosta.
“Posebno mi se dojmilo što vidim ovoliku skupinu ljudi, , a i sama vaterpolo utakmica, u kojoj smo postali svjetski prvaci, poseban je dojam. Hvala svim dugoračanima i načelniku gosp. Rogliću, hvala svim Poljičanima, koji organizitaju ovakve manifestacije i priređuju ono što je u istinu njihovo – autohtono, što je svijet prepoznao i uvrstio u listu UNAsCO-a, Mogu podsjetiti kako je soparnik nekada bio obično jelo Poljičke Republike , a danas je zaštitni znak UNESCA. To vam govori koliko je značajan poljički soparnik u svakodnevnom životu Poljičana, što se reflektira i u turizmu, što i jeste naš zadatak i cilj…“ kazao je gosp Boban.
I Dugoratski načelnik ing. Jerko Roglić je pozdravio nazočne i pobrao veliki aplauz,a kad sam ga upitao kako ocjenjuje večerašnji tijek događanja, radostan i veseo mi je rekao: „ Pogledajte ovu sliku, zar ona ne govori kao tisuću riječi, zar se s ovakvim uspjehom ne bi mogli podičiti ni trostruko veća mjesta nego što je Dugi Rat, zar to ne govori o veličini ove manifestacije, koja je iz godine u godinu sve masovnija, pa je za očekivati da čemo i dogodine postići još veći uspjeh, što je i cilj manifestacije, kao što je Festival poljičkog soparnika..“, kazao je dugoratski načelnik. U zabavnom programu do ranih jutarnjih sati zabavljala je Auroro bend.
Slika : Stipe Tomić Tekst: Davor GRGAT