Apolitični

Poljički komini – kultura i običaji

I Poljički guslar ima značajnu ulogu u prezentaciji poljičkog soparnika, Snimio: Davor GRGAT

OMIŠ – Već po drugi put u gradu na Cetini održava se gastronomska manifestacija ” Poljički komini “, na kojoj Poljičani predstavljaju svoju kulturu i običaje. U boričima, iza hotela „Plaža,“ u organizaciji Centra za kulturu Omiš i Drušva Poljičana „Sv. Jure – Priko,“ nastupili su Pučki pivači iz Tugara, te Ivan Marušić, guslar i djeca KUD „Mosor“ iz Gata, a na pet komina pekao se soparnik.

-Jeste li postigli ono što ste očekivali? upitali smo Petra Rodića, Velikog poljičkog kneza, koji je rekao trljajući ruke: „Postigli smo ono što smo očekivali, bolje rečeno, ono za čim nam je bio cilj. Kako je poznato, dosad smo se uspješno predstavili u Dugom Ratu, Kostanjama, Gatima, Tugarama, Podstrani, Splitu, Zagrebu, Rijeci i brojnim drugim mjestima, a evo koračamo i preko Cetine. Ovo je prava fešta, jer na pet komina se priprema soparnik, tu je oko 15 ljudi.

Slika sa gastronomske večeri u Borićima – društva poljičana – snimio: Davor GRGAT

Pošto je riječ o raznim ukusima, siguran sam da svak tko večeras dođe ovdje i proba soparnik, jesti će pravi soparnik jer su ovdje sve meštri od zanata. Kako vidite soparnik se ne može ni ohladit, a u tren je razgrabljen, a to je najbolja reklama našeg poljičkog soparnika.

A to vam dovoljno govori, znači ponuda i potražnja jest zainteresiranost ljudi koja dovoljno govori da je ova manifestacija potrebna u ovom gradu i da smo postigli ono što smo htjeli…“ kazao je Veliki poljički knez.

Na slikama: Sa gastronomske manifestacije u Omišu.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Davor Grgat