Apolitični

Poletio model eksperimentalnog zrakoplova kojem će putnici biti – u krilima. Štedi oko 20% goriva u odnosu na klasične zrakoplove

Na nizozemskom tehnološkom sveučilištu TU Delft nastao je prototip revolucionarnog zrakoplova s delta krilima, Flying-V, koji se od klasičnih putničkih zrakoplova razlikuje svojim radikalno drugačijim oblikom. Kod njega, naime, krila su ujedno i trup, pa su putničke kabine smještene u taj “leteći V”. Da ovakva konstrukcija ima smisla pokazali su i prije nekoliko dana prvim pokusnim letom umanjenog modela takvog zrakoplova, koji je obavljen u Njemačkoj.

Prvi test prošao je zadovoljavajuće. Električni “dron” pokazao se stabilnim u manevrima, snaga elektromotora od 4 kW bila je dovoljna, a test je trajao koliko god je to dozvolila litij-polimerska baterija mase 6 kilograma ugrađena u ovaj model. Jednom kada (odnosno ako) ovaj dizajn zaživi, kalkulacije pokazuju da bi trebao štedjeti oko 20% goriva u odnosu na klasične zrakoplove. Partneri na projektu su nizozemski avioprijevoznik KLM te Airbus.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay