Apolitični

Pola stoljeća dalmatinske pisme u Omišu

Tek je godina krenula, a već se razmišlja o ovogodišnjem festivalu klapa u gradu na Cetini. To je normalno jer Direkcija festivala svoj prepoznatljivi glazbeni brend priprema svaki dan tijekom godine, pa smo zavirili u njihovo razmišljanje. U srpnju 2016. godine obilježava se jubilarni 50. FDK Omiš, izvjesno pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar–Kitarović. Važna je to prigoda da se prisjetimo i odamo počast svim našim prethodnicima koji su predano radili na očuvanju klapskog pjevanja, kao što su Frane Franković, Rino Franceschi, Ljubo Stipišić – Delmata, Krešimir Magdić, Duško Tambača i mnogi drugi entuzijasti koji su s ljubavlju gradili ono što danas imamo. Značaj je Omiškog festivala za očuvanje i razvoj klapske pjesme neupitan.

Upravo je Festival prvi stao na branik klapske baštine. U pola stoljeća svog djelovanja stvorio je i izgradio pokret koji je odavno prešao granice Dalmacije, a klapska je pjesma kao iznimno hrvatsko tradicijsko blago priznata i na međunarodnoj razini uvrštavanjem na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. To je ujedno izuzetno priznanje svima koji su ulagali napore i skrbili da se klapsko pjevanje slobodno razvija kao živa i vrijedna nacionalna tradicija. Priznanje je snažan poticaj da klapsko pjevanje i dalje živi, ali i obveza, na nacionalnoj i međunarodnoj razini, da se čuva, prenosi i promiče kao dio svjetske baštine. Ono otvara i brojne druge mogućnosti promicanja Republike Hrvatske, njezine kulture, stvaralaštva i specifičnosti njezinih pojedinih regija, posebno kroz kulturni turizam.

 

Idući u susret jubileju, direkcija Festivala odredila je važne projekte kojima želi na dostojanstven način obilježiti ovu obljetnicu, a koji će služiti kao čvrst temelj za budućnost i razvoj Festivala. Obljetnicu pripremaju s predstavnicima državnih, kulturnih, crkvenih i znanstvenih institucija kako bi istaknuli važnost klapske ustanove na nacionalnoj razini. Vjerujemo da ćemo sve projekte uspješno ostvariti uz svesrdnu pomoć Grada Omiša, Splitsko – dalmatinske županije, Vlade i svih prijatelja i partnera Festivala u Hrvatskoj i dijaspori. S njima u srpnju 2016. godine svečano ćemo proslaviti jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa ističe Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš na čijem je čelu prof. Mijo Stanić.

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: fdk.hr
D. Šabić, mag. nov.