Apolitični

Pokrenuta istraga zbog prometnih nesreća autonomnih automobila

Iz NHTSA kažu kako s preliminarnom istragom prvo žele zaključiti koliko su ozbiljni potencijalni problemi i kakve sigurnosne izazove predstavljaju na cesti i za druge sudionike u prometu.

Nakon nekoliko prometnih nesreća u kojima su sudjelovali tzv. robotaksiji, američka Nacionalna uprava za sigurnost u cestovnom prometu (NHTSA) pokrenula je istragu u kojoj žele saznati uzrok tih nesreća. U njima su sudjelovali autonomni automobili Cruisea, a čini se kako bi problem mogao biti u njihovom naglom kočenju.

Naime, prema informacijama koje su objavili mediji, ponekad Cruiseovi automobili kojima upravljaju računala mogu naglo zakočiti kada im se sa stražnje strane brzo približe automobili. Jasno, ako se netko brzo približava automobilu ispred sebe, a to vozilo naglo zakoči, jako je teško izbjeći sudar.

Osim naglog kočenja, NHTSA istražuje i Cruise zbog njihovih autonomnih automobila koja su se u nekoliko navrata jednostavno zaustavila nasred ceste i blokirala promet. Takvih slučajeva nije bilo puno, no jasno je koliko oni mogu biti opasni.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Cruise