Apolitični

Pokrenut projekt Made of: Moreška

Sve što doprinosi očuvanju naše tradicije, običaja i kulturne baštine hvale je vrijedno. Čestitamo ljudima koji pokreću akcije koje imaju za cilj očuvanja naše povijesne vrijednosti. Zanimljiva priča ovakve tematike dolazi iz Korčule. Naime, tamošnja Umjetnička organizacija SKROZ, pod vodstvom umjetničke direktorice Nore Krstulović, pokrenula je interaktivni geolokacijski umjetnički projekt Made of: Moreška. Cilj projekta je stvaranje povijesnog arhiva korčulanskih moreškanata.

Moreška se nekoć izvodila na cijelom Mediteranu, a danas ju je moguće vidjeti samo u Korčuli u kojoj je, prema povijesnim dokumentima, udomaćena najmanje od 1666. godine. U tom je razdoblju moreška postala neizostavni dio identiteta grada koji ju je sačuvao od zaborava, njegovo vezivno tkivo i njegov simbol.

Pokrenut projekt Made of: Moreška

Kao i sama Korčula, Moreška je danas zaštićeno kulturno dobro, a obje opstaju prije svega zahvaljujući – ljudima. Upravo zato mapiranjem moreškanata, odnosno projektom Made of: Moreška želi se pokazati u kojoj su mjeri Korčula i Moreška povezane, vrlo vjerojatno da gotovo i nema kuće na području grada u kojoj barem jedan od stanara nije bio ili još uvijek jest aktivni član jednog od dva društva koja danas njeguju tu mačevalačku koreodramu.
Made of: Moreška želi biti dokument vremena i identiteta, pa se pozivaju svi Korčulani da u mapu na internetskim stranicama projekta (www.skroz.in/moreska) unesu podatke o poznatim moreškantima, bez obzira na to jesu li još uvijek aktivni ili ne. Dapače, upravo arhiviranje podataka o moreškantima koji više nisu s nama su posebno važni – u ovom trenutku najstariji upisani moreškant rođen još davne 1885. godine!

Made of: Moreška


Mapa Moreškanata i pripadajuća baza podataka, kao živa memorija grada, bit će trajno i besplatno dostupne na internetu te svim zainteresiranima omogućiti brojne i raznovrsne analize, kako povijesnih tako i socioloških kretanja.

Proces sudjelovanja u projektu je jednostavan: na internetskoj mapi grada Korčule (www.skroz.in/moreskanti) pronađite kuću moreškanta, te potom u priloženi obrazac unesite ime, godinu rođenja i adresu moreškanta te njegovu ulogu odnosno funkciju – Bili, Crni, Bula i/ili mužikant/ica.

Unos imena nije obavezan, ali će potvrditi autentičnost unesenih podataka.

LINK projekta MADE OF: MOREŠKA – www.skroz.in/moreskanti